Jasno
21°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Pri teste atómovej bomby využívali vojakov ako pokusných králikov
Zdielať na

Pri teste atómovej bomby využívali vojakov ako pokusných králikov

Zdroj: mysite.verizon.net

Denník Le Parisien zverejnil šokujúce informácie o praktikách francúzskej armády

Predmetom experimentu bolo "preskúmať fyziologické a psychologické účinky atómovej zbrane na človeka", uvádzalo sa v pôvodnej správe.

Táto tajná správa ďalej tvrdí, že jednotke francúzskych vojakov nariadili vykonať obhliadku "miesta zasiahnutého jadrovým výbuchom".

Štyridsať minút po jadrovej explózii v alžírskej časti Sahary sa pešia hliadka priblížila na 700 metrov od "ground zero", teda od povrchového miesta výbuchu atómovej bomby. Hodinu po skúške zbrane prišla vojenská hliadka na štvorkolesovom vozidle do vzdialenosti iba 275 metrov od miesta explózie.

Mnohí z mužov v hliadke neskôr ochoreli na rakovinu a ďalšie choroby, ktoré jednoznačne súviseli s tým, že boli vystavení žiareniu.

Experiment sa uskutočnil 25. apríla 1961 počas posledného francúzskeho nadzemného testu atómovej bomby na africkej púšti Sahara. Jedinou formou ochrany vojakov bola plynová maska.

Správa dospela k záveru, že vojaci sa zdajú "schopní boja do takej miery, že ich morálka nie je príliš postihnutá". Správa takisto odporúčala nahradiť plynové masky "základnými protiprachovými maskami", aby sa zlepšila komunikácia.

Francúzsky minister obrany Hervé Morin povedal denníku Le Parisien, že tajnú správu nevidel. Vyhlásil však, že žiarenie, ktorému boli muži vystavení, "bolo veľmi slabé".

Podľa údajov ministerstva obrany sa na 210 francúzskych atómových skúškach na Sahare a v Polynézii v rokoch 1960-1996 zúčastnilo približne 150.000 vojakov a civilistov.

Najčítanejšie správy