Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
7600 bleskov za jedinú noc! Počasie bude ďalej vyčíňať
Zdielať na

7600 bleskov za jedinú noc! Počasie bude ďalej vyčíňať

Ťažké víkendové noci sú za nami, 42-ročného zamestnanca bratislavského letiska, ktorého zasiahol blesk, už prepustili do domácej liečby. Vedenie letiska celú vec prešetruje a uvažuje o sprísnení bezpečnostných predpisov. Zdá sa však, že éra extrémne silných búrok pokračuje. V najbližších desaťročiach sa máme na čo tešiť...

SATELITNÉ ZÁBERY AKTUÁLNEHO VÝVINU POČASIA NÁJDETE TU.

7600 bleskov za jednu noc

Cez víkend udrelo na západnom Slovensku neuveriteľných 7600 bleskov. Ide o skutočne obrovské číslo. Mnohí obyvatelia Bratislavy a okolia napríklad hovoria aj o tom, že o druhej hodine v noci zo soboty na nedeľu bolo také svetlo ako počas dňa. K nešťastiu na bratislavskom letisku prišlo však po ústupe búrky.

"Sme dostali informáciu, že už je možné vykonávať všetky činnosti na pristávacej ploche," informovala hovorkyňa letiska Dana Madunická. 42-ročný muž teda s vysokodvižným vozíkom zamieril k Airbusu 321, ktorý priletel z Tenerife, a začal vykladať kovový kontajner s batožinou. Vtedy udrel blesk.

Sprísnenie bezpečnosti na letiskách

Muža prijali do nemocnice na pozorovanie a po 48 hodinách ho prepustili do domácej liečby. Mimoriadna situácia však bola v celej strednej Európe. Bratislavské letisko bolo jedným z mála, kde mohli lietadlá bezpečne pristáť. Na dráhe u nás zosadlo 6 lietadiel odklonených z Viedne. Niektorých cestujúcich premiestnili do príletového terminálu, iní prečkali v lietadle.

Na letisku už zasadala špeciálna komisia, ktorá udalosti sobotnej noci prešetrí odznova. Podľa našich informácií však zamestnanci dodržali všetky platné predpisy.

Očakávať môžeme "supercelu"

Búrky sú však každým rokom silnejšie a lepšie to nebude ani v nasledujúcich týždňoch. "Môžu vznikať naozaj ničivé búrky. Obávam sa, že by sa to mohlo zopakovať dosť skoro," informoval meteorológ Peter Jurčovič.

Upozornil, že na Slovensku už je známy výraz supercela, teda mimoriadne veľké búrkové mraky, ktoré sa prejavujú tým najhorším spôsobom - silné krupobitie, extrémne vysoký počet bleskov a silný dážď.

Chcete mať stále najaktuálnejšie informácie o počasí? Stiahnite si NAJLEPŠIE POČASIE do vášho iPhonu.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy