Skoro jasno
17°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Rodičia pozor! Na sídlisku Šípok rastie jedovatá rastlina
Zdielať na

Rodičia pozor! Na sídlisku Šípok rastie jedovatá rastlina

Pozor na svoje ratolesti! Mimoriadne jedovatá rastlina totiž rastie na sídlisku Šípok v Partizánskom a to hneď vedľa materskej škôlky! "Durman obyčajný" sa tam dostal pravdepodobne s hlinou, ktorú na jeseň navážali. Počas týchto dní začal kvitnúť, obyvatelia teda majú túto nebezpečnú rastlinu rovno pod oknami. Upozorňujeme, že reportáž nie je vhodná pre maloletých divákov.

Rastie vedľa materskej školy

"Ma to vydesilo, lebo je tu kopa malých detí, ktoré sa tu hrajú a určite by si maminy mali dávať pozor, kade vodia svoje deti... Lebo keď to dozreje, tak sa to otvorí a semiačka sú potom nebezpečné... Na sídlisko to určite nepatrí," komentuje výskyt durmana obyvateľ partizánskeho sídliska Miroslav.

Podľa odborníkov je totiž rastlina, ktorá sa objavila na partizánskom sídlisku a rastie ľuďom rovno pod oknami, veľmi nebezpečná. Rastie tu na každom kroku a dokonca aj hneď vedľa materskej školy. Obyvatelia to však zistili až potom, čo začala kvitnúť.

Halucinácie, depresie až smrť

"Obsahuje hlavne alkaloidy, jedy, ktoré pôsobia ako halucinogény. Niekde sa uvádza, že štyri, päť semienok už dokáže zabiť človeka. Nastávajú stavy ťažkých psychických depresií a halucinácií," dodáva Pavol Arpáš. Durman sem pravdepodobne priviezli na jeseň v množstve zeminy počas opráv teplovodného potrubia.

Durman sa však používa aj v medicíne a v Ázii je vyhľadávaným afrodiziakom. Ľudia ho však v Partizánskom nechcú. Primátor už pracuje na jej odstránení a zabránení, aby na budúcu jar vyrástla znovu...

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy