Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Červený mrak ohrozuje juh Slovenska
Zdielať na

Červený mrak ohrozuje juh Slovenska

Drobné čiastočky prachu z odkaliska bývalej hlinikárne v Maďarsku silný vietor priveje cez Dunaj aj na obývané územie Slovenska. Obyvatelia pohraničných obcí majú po tragických udalostiach v Kolontári strach. Jedovatý kal z pretrhnutej sedimentačnej nádrže vtedy zaplavil celú dedinu.

Obdobie sucha v kombinácii s južným vetrom prináša obyvateľom Radvane nad Dunajom nepríjemné divadlo.

Ľudia sú bezradní

Červený mrak dvíhajúci sa z maďarskej strany Dunaja nemá len vizuálny efekt. Na našom brehu vietor vnáša do tváre drobné čiastočky prachu jedovatého červeného kalu z odkaliska postaveného len kilometer od Dunaja. "Samozrejme, že mi to nie je jedno, ale čo môžeme proti tomu robiť?," zúfa jedna z miestnych obyvateliek. "Občas sme to videli, ale neriešili sme, čo je to. Až keď sa stala tá nehoda v Kolontári," hovorí muž v stredných rokoch. "Telefonovali nám naši občania. Sú znepokojení a poprosili nás, aby sme urobili nejaké kroky," hovorí starosta obce Moča Pál Banai Tóth.

Márna snaha starostu

Starosta obce Moča sa preto obrátil na Obvodný úrad životného prostredia v Komárne. "Keďže tá nádrž je v inej krajine, tak oni nemajú žiadne právomoci. Mal som sa obrátiť na krajský úrad," oznamuje Pál Banai Tóth.
V Nitre však starostu Moče odkázali s rovnakým odôvodnením na ministerstvo. Dnes sme od neho na našu otázku, kam sa obrátiť v takomto prípade, dostali nasledovné odporučenie.  "Občania môžu kontaktovať príslušný obvodný úrad životného prostredia, v tomto prípade Obvodný úrad životného prostredia - Komárno," píše v stanovisku Ministerstva životného prostredia Maroš Stano z odboru komunikácie.

Nebezpečenstvo kontaminácie Dunaja

Podobne sme pochodili pri zisťovaní dopadu účinkov prachu z jedovatého červeného kalu na zdravie ľudí. Najprv sme oslovili Úrad verejného zdravotníctva, ten nás nasmeroval na Ministerstvo životného prostredia. "Riešiť prípadný vplyv červeného prachu na zdravie obyvateľstva je vkompetencii Úradu verejného zdravotníctva," tvrdí Maroš Stano z odboru komunikácie Ministrerstva životného prostredia SR.

Pohadzovaný horúci zemiak vo forme červeného prachu z jedovatého kalu bývalej hlinikárne pri hranici sa však dostáva aj do medzinárodnej rieky. "Ľudia sa v Dunaji kúpu aj chytajú ryby, takže  je to určité riziko ," znepokojene dodáva starosta obce Moča Pál Banai Tóth.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

Červený prach z odkaliska v Kolontári ohrozuje povodie Dunaja

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy