Oblačno
18°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Luxusný zlatý parašutizmus? Skákalo sa nielen u Figeľa
Zdielať na

Luxusný zlatý parašutizmus? Skákalo sa nielen u Figeľa

Luxusný parašutizmus po slovensky! Aj tak možno nazvať kauzu tisícových odstupných na ministerstvách. Zdá sa, že zatiaľ najštedrejším bol minister dopravy. Takmer 1,5 milióna eur rozdal Ján Figeľ (KDH) svojim manažérom na cestu domov. Iné rezorty však tiež nezaostávajú. No neskočili by ste si aj vy?

Figeľ. A trochu Simon

Štedrým odmenám sa však nebránili ani v rezorte pôdohosporádrstva. Po vyše 40 000 tisíc eur si "skočil" aj bývalý šéf štátnych lesov Igor Vizslai. Bývalý minister Zsolt Simon (MOST-Híd) si však myslí, že je to v poriadku:

"Ja si myslím, že táto odmena je primeraná a ešte aj nižšia ako by si pán Vizslai zaslúžil." Súčasný šéf ministerstva pôdohospodárstva však hovorí o neúmerných sumách a dodáva, že nový riaditeľ takéto odmeny mať určite nebude.

Taja zmluvy. Pre istotu?

Na ministerstve hospodárstva majú zas iný problém. Niektoré spoločnosti im pre istotu zmluvy ani poskytnúť nechcú. Slovenská elektrická prenosová sústava, jadrová a vyraďovacia sústava či teplárne nie sú veľmi ochotné spolupracovať. A keďže hovoríme prevažne o štátnych "akciovkách", na ministerstve musia nájsť spôsob, ako sa ku informáciám dostať zákonne.

Systém odmeňovania manažérov sa teda isto zmení. Otázkou je však akým spôsobom a čo je primerané? "Manažérske odstupné sú podľa mňa normálne od troj do dvanásť mesačných platov," povedal minister hospodárstva Tomáš Malatinský (nominant Smer-SD).

Nominanti KDH ľahší o pol milióna

Zdá sa, že v prípade vysokého odmien pre nominantov Jána Figeľa nasleduje i politická dohra. Mimoriadne sa zajtra stretne predsedníctvo KDH. Viacerí si totiž myslia, že by nominanti  kresťanských demokratov mali štedré odstupné vrátiť.

Figeľovi zverenci tak budú ľahší takmer o pol milióna eur. Štátna kasa síce nezbohatne, no niektorým manžérom sa aspoň nebude sypať z vrecka.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA/AP

Súvisiace články

Najčítanejšie správy