Zatiahnuté, dážď
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Ekologická katastrofa v Bratislave, do Dunaja unikla nafta
Zdielať na

Ekologická katastrofa v Bratislave, do Dunaja unikla nafta

Hasiči z Bratislavy a okolia mali do dnešného dňa mimoriadne ostrý štart. V Zimnom prístave, ktorý je prepojený s Malým Dunajom prišlo k havárii, keď z jedného z plavidiel začala do vody unikať nafta.

Podľa prvých správ od hasičov by to malo byť až 17 ton ropného produktu, ktorý unikol z lode pri jeho prečerpávaní. Znečistený nie je len tok Malého Dunaja, ale aj hlavný tok Dunaja. Na mieste zasahujú hasiči z Bratislavy, Malaciek i Pezinka. Ako prví riešili vzniknutú situáciu ich kolegovia zo Slovnaftu, ktorý aj celú udalosť ohlásil.

Únik nahlásili o 2:27 h

Na operačné stredisko HaZZ v Bratislave bol nahlásený únik ropných produktov v lokalite Prístav Bratislava o 2:27 h. Následne o 4:39 h boli príslušníci HaZZ požiadaní o výpomoc pri likvidácii ekologickej havárie. Momentálne sa na mieste udalosti nachádza 45 hasičov a 25 kusov hasičskej techniky vrátane člnov.

Zlyhanie ľudksého faktoru

Za únikom nafty v bratislavskom Zimnom prístave do Dunaja a Malého Dunaja je zrejme ľudské zlyhanie. "Príčinou mimoriadneho zhoršenia vôd bol pravdepodobne ľudský faktor – porušenie prevádzkových predpisov pri plnení tankera, ktoré v súčasnosti prešetruje Policajný zbor SR," uviedol hovorca Slovenskej inšpekcie životného prostredia (SIŽP) Michal Štefánek.

Zriadili štyri zásahové úseky

Zriadené boli štyri zásahové úseky, na ktorých hasiči postavili norné steny, aby zabránili ďalšiemu znečisteniu vodného toku. Zásahové úseky sú v Prístave Bratislava, vo vyústení zo Zimného prístavu do hlavného toku Dunaja, na toku Malého Dunaja za stavidlom a na toku Malého Dunaja - Zálesie.

Vzhľadom na nasadenie veľkého počtu síl a prostriedkov vytvorili riadiaci štáb, ktorý koordinuje činnosť hasičov na mieste udalosti. Nasadení sú aj hasiči zo Šamorína, ktorí monitorujú vodný tok Dunaja v blízkosti Hamuliakova.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

noviny.sk

noviny.sk

Súvisiace články

Najčítanejšie správy