Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Dzurinda si dosadzoval priaznivcov, tvrdí Lajčák
Zdielať na

Dzurinda si dosadzoval priaznivcov, tvrdí Lajčák

Lajčák tvrdí, že počas úradovania Mikuláša Dzurindu museli z ministerstva odísť desiatky ľudí. Tých vraj nahradili politickí nominanti. Podľa Dzurindu súčasný minister šíri lži...

Lajčák: Rezort je v horšom stave

Ministerstvo zahraničných vecí je v horšom stave, v akom ho pred dvadsiatimi mesiacmi súčasný minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák odovzdal bývalému vedeniu na čele s Mikulášom Dzurindom (SDKÚ-DS).

„Kým všetky doterajšie vlády rešpektovali výnimočnosť tohto rezortu a tento rezort je výnimočný, žiaľ, za ostatných 20 mesiacov sa mu nevyhol ten tradičný slovenský folklór, na ktorý sme zvyknutí. Ale ministerstvo na to zvyknuté nebolo, to je dosadzovanie do rezortu svojich politických priaznivcov a priateľov a podpisovanie zmlúv, ktoré vyvolávajú celý rad otáznikov,“ skonštatoval o situácii na ministerstve Lajčák počas tlačovej besedy.

S ľútosťou poznamenal, že takéto veci sa na ministerstve nikdy nediali. Situáciu ilustroval na personálnych zmenách, ktoré sa na ministerstve udiali počas úradovania Mikuláša Dzurindu v minulom volebnom období.

Dzurinda príjimal ďalších ľudí

Lajčák pripomenul, že proti svojej vôli bolo nútených odísť 70 kmeňových zamestnancov a na ich miesto bolo prijatých 87 nových ľudí. Lajčák tvrdí, že mnohí z nich boli veľmi úzko napojení na politickú stranu, ktorá viedla rezort zahraničných vecí v minulom volebnom období.

Argumentoval, že nie je pravda, čo Dzurinda tvrdil, že to číslo je tak vysoké preto, že ministerstvo prijalo zamestnancov z ministerstva hospodárstva v súlade s prechodom kompetencií obchodnej diplomacie na rezort zahraničia.

„Nie je to tak, z úradu vlády a z ministerstva prešlo 61 zamestnancov, ale tých 87 je navyše a nad rámec,“ pripomenul Lajčák. Dodal, že tých 17 ľudí navyše oproti tým, ktorí odišli, taktiež podkopáva tézu o potrebe šetriť, ktorú bývalé vedenie takto zdôvodňovalo.

Kritizoval zrušenie postu štát. tajomníka

Okrem toho, Lajčák kritizoval rozhodnutie minulého vedenia zrušiť post jedného z dvoch štátnych tajomníkov. „Fungoval tu od roku 1994 a bol viac ako potrebný,“ myslí si Lajčák. Ako uviedol, zrušením jedného štátneho tajomníka chcelo bývalé vedenie demonštrovať, koľko finančných prostriedkov ušetria. "No ale kde je šetrenie pri prijatí 17 ľudí navyše?" pýta sa.

Zrušenie postu štátneho tajomníka malo podľa Lajčáka silný negatívny efekt na reprezentáciu Slovenska v zahraničí. „Slovensko nebolo prítomné na celom rade dôležitých politických rokovaní, tu neplatí to, že nie je dôležité kto hovorí, ale čo hovorí ... na politických fórach vystupujú politickí predstavitelia – ministri, štátni tajomníci,“ a ak sme zastúpení diplomatmi alebo generálnymi tajomníkmi, je to ako keby sme na fórach zastúpení ani neboli, vysvetlil Lajčák.

Podľa neho to bol hazard s dobrým menom štátu. Túto tému uzavrel Lajčák s tým, že Slovensko má celý rad uznávaných diplomatov, ktorí vyrástli na ministerstve. Lajčák sa preto pýta, že či by sme mali takýchto špičkových ľudí, ak by každá politická reprezentácia začala tým, že vyhádže polovicu ministerstva a dosadí si straníkov.

Zrušia sa viaceré projekty

Bývalé vedenie rezortu zahraničných vecí vynaložilo celý rozpočet na oficiálnu rozvojovú pomoc v hodnote 6,5 milióna eur na 38 rozvojových projektov. Ako uviedol minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák, „my sme 38 projektov prehodnotili, potvrdili sme 23 vo výške 3,4 milióna eur a rušíme 15 projektov v hodnote 3,11 milióna eur“.

Ako dôvody na zrušenie projektov uviedol ich neefektívnosť, nadhodnotený rozpočet, nedostatočné skúsenosti žiadateľov dotácií a ich partnerov, irelevanciu či duplicitu projektov, a neudržateľnosť po ukončení projektov, čo by mala byť základná podmienka projektu. Na prerozdelenie finančných prostriedkov zo zrušených projektov sa vypíšu nové výzvy.

Kritizoval aj podpis zmluvy o poskytovaní poradenských služieb týkajúcich sa využívania nehnuteľností, ktoré má Slovensko v Moskve.

Podľa Dzurindu sú to všetko lži

Exminister zahraničných vecí Mikuláš Dzurinda upozornil svojho nástupcu Miroslava Lajčáka, že šírenie lží sa nazýva ohováranie a že šírenie lží sa nezhoduje s dobrými mravmi.

Na ministerstvo zahraničných vecí Dzurinda prišiel so snahou meniť veci k lepšiemu. V rámci oficiálnej rozvojovej pomoci to podľa neho znamenalo, že nechcel pokračovať v tradícii predchodcu, že projekty predkladal 25. mája. Zaviedol tiež dozornú radu, ktorá mala prekontrolovať definitívne zmluvy. Ďalšou zmenou zavedenou Dzurindom bolo, že uchádzačmi mohli byť aj súkromné firmy.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

Mikuláš_Dzurinda_Miroslav_Lajčák_koláž_obviňovanie

SITA

Súvisiace články