Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Nedostatok vody? Nevadí, studne by nevymenili ani za pivo!
Zdielať na

Nedostatok vody? Nevadí, studne by nevymenili ani za pivo!

Obyvatelia obce Jalová sú len kilometer od vodárenskej nádrže Starina, ktorá zásobuje vodou celé východné Slovensko. No oni z nej paradoxne vodu nemajú. Navyše vodu ani nemajú vždy, pretože v obci nemajú vodovod.

V období sucha nestačia ani tri studne na to, aby mala jedna rodina dostatok vody. Napriek tomu si starší ľudia nevedia studne vynachváliť. Povedali nám, že by ich nevymenili ani za pivo.

Keď sa chce väčšina z nás napiť, stačí jemne pootočiť vodovodným kohútikom. V Jalovej to tak ale nefunguje. Jediný spôsob, ako sa dostať k pitnej vode, je mať na dvore studňu.

Na Jalovú sa zabudlo

Dedina je pritom len na skok od Stariny, ktorá zásobuje vodou prakticky celé východné Slovensko. "Kedysi, keď sa stavala priehrada, tak na túto obec sa zabudlo," hovorí obyvateľka Jalovej Jarmila Lešková. Studne sú preto v obci samozrejmosťou. A mnohé rodiny ich potrebujú niekoľko.

Voda nad zlato

Voda je tu naozaj nad zlato. Ak jej niet, na varenie sa požičiava od susedov. No na sprchu či automatickú práčku treba v období sucha zabudnúť. Staršia generácia napriek tomu nechce o vodovode ani počuť. V takýchto podmienkach sú celý život a nemajú preto pocit, že im niečo chýba. Studní sa vzdať nechcú. "Ani za nič, ani za pivo," povedala obyvateľka Jalovej Anna.

O vodu z nádrže Starina mali záujem len dve rodiny. O vodu zo studne sa dedinčania zvlášť nestarajú. Pri čistení si vystačia s hrudkou soli. "Ja tu žijem už 60 rokov, pijem tú vodu a je dobrá," uviedla obyvateľka Anna.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

Pivo_dve_veľké

isifa

Súvisiace články

Najčítanejšie správy