Jasno
23°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Poslanci prídu o imunitu, sudcom zostane
Zdielať na

Poslanci prídu o imunitu, sudcom zostane

Poslanci prídu po priestupkovej aj o trestnoprávnu imunitu, dnes sa na tom dohodla skupina zložená z členov všetkých politických strán. Novinárom to oznámil člen tejto skupiny Radoslav Procházka (KDH).

Imunita len na výroky

Členovia snemovne budú nepostihnuteľní len za výroky prednesené v parlamentnej sále a orgánoch Národnej rady SR a za hlasovanie v nich. Zmena by mohla byť účinná od 1. septembra, teda na dvadsiate výročie prijatia slovenskej ústavy.

Na vzatie poslanca do väzby však bude potrebný súhlas parlamentu. Pri pristihnutí zákonodarcu pri páchaní trestného činu po zadržaní polícia bude musieť upovedomiť predsedu parlamentu a predsedu mandátového a imunitného výboru. Novela ústavy a súvisiacich zákonov bude podľa Radoslava Procházku predložená do parlamentu tak, aby o nej mohli poslanci rokovať už v júni.

Sudcovia s výnimkou

Sudcov sa zmena nedotkne a existujúce postavenie si zachovajú. "V tejto chvíli budeme plniť objednávku v tom rozsahu, v akom ju chápeme, že od verejnosti prišla, to je zrušenie trestnoprávnej imunity poslancov," vysvetlil Procházka.

Priestupkovú imunitu si poslanci zrušili koncom predchádzajúceho volebného obdobia. Na zrušenie trestnoprávnej imunity však nestačí obyčajná, ale musí byť trojpätinová väčšina poslancov.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy