Polojasno
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Lipšic kritizuje Gašparoviča: Čentéša nemôže nevymenovať!
Zdielať na

Lipšic kritizuje Gašparoviča: Čentéša nemôže nevymenovať!

Prezident SR Ivan Gašparovič má podľa podpredsedu KDH Daniela Lipšica zjavne pocit, že môže zvoleného kandidáta na generálneho prokurátora nevymenovať z akýchkoľvek dôvodov, aj keď Čentéš splnil všetky zákonné podmienky.

Prokurátor sa nezodpovedá prezidentovi

"Povie, že sa mu zdá príliš nízky, alebo široký. To sa mi nezdá, že je kompetenčné postavenie prezidenta SR. Generálny prokurátor zodpovedá NR SR, nie prezidentovi," povedal Lipšic. Podľa neho, pokiaľ spĺňa zvolený kandidát zákonné podmienky, ktoré môže prezident preskúmať, tak ho vymenovať musí. "To nie je jeho svojvoľné rozhodnutie. Verím, že v tejto línii rozhodne aj ústavný súd," tvrdí Lipšic.

Čentéš čaká už takmer rok

Do funkcie generálneho prokurátora parlament zvolil Jozefa Čentéša 17. júna 2011. Prezident ho zatiaľ vymenovať odmieta s tým, že čaká na nález Ústavného súdu SR, ktorý má rozhodnúť o sťažnosti Čentéša aj predchádzajúceho generálneho prokurátora Dobroslava Trnku. Trnka sa nazdáva, že parlament ho už pri jednej z predchádzajúcich volieb do funkcie zvolil, lebo sa mu podarilo získať väčšinu z odovzdaných hlasovacích lístkov. Čentéš sa zasa sťažuje, že prezident otáľaním zasahuje do jeho práv.

Prezidenta Ivana Gašparoviča už dlhší čas lídri pravicových strán vyzývajú k vymenovaniu Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora. Súčasný premiér Robert Fico potvrdil, že bude rešpektovať verdikt Ústavného súdu SR, nech už bude akýkoľvek.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy