Zatiahnuté
15°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Radičovej ministri prišli o ochranu. Šetrí sa
Zdielať na

Radičovej ministri prišli o ochranu. Šetrí sa

Vládne limuzíny a svalnatí muži s nenápadnými slúchadlami v ušiach - to všetko bolo až doteraz bežnou súčasťou života členov vlády. Lenže teraz pre mnohých bývalých ministrov nastanú veľké zmeny. Štátnu ochranku môže využívať už iba expredseda parlamentu, odchádzajúci minister vnútra a bývalá premiérka.

Prezidenta chránia doživotne

A to však iba na 90 dní. Iveta Radičová sa dokonca rozhodla túto možnosť nevyužiť.

"Podľa uznesenia vlády bývalí ministri už od vymenovania novej vlády nemajú nárok na ochranu z Úradu pre ochranu ústavných činiteľov, okrem bývalého predsedu parlamentu, predsedníčky vlády a ministra vnútra,“ povedala Lucia Garajová z tlačového oddelenia ministerstva vnútra.

Úrad pre ochranu ústavných činiteľov chráni okrem ministrov, diplomatov či hosťujúcich zahraničných politikov aj prezidenta - toho dokonca doživotne. Teoreticky ale majú možnosť odmietnuť ochranku. "Nemyslím si, že je to správne. Boli by to také dosť plytké hry. Keď to je raz minister, tak k tomu patrí aj ochranka či služobné vozidlo," tvrdí politický analytik Ján Baránek.

"Trošku iný príklad bol, keď prezident Schuster odmietol cestovať lietadlom a chodil vlakom. To ešte viac skomplikovalo ochranke život," dodal Baránek.

Policajtov to neteší

Podobné gestá politikov vôbec netešia policajtov, ktorí sú zodpovední za ich bezpečnosť. Ochranu môžu získať aj ďalší ľudia - v závislosti od bezpečnostnej situácie.

"Minister vnútra môže prideliť osobnú ochranu dočasne aj iným ústavným činiteľom, predstaviteľom politických strán a hnutí a významným cirkevným hodnostárom," dodala Lucia Garajová.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy