Oblačno
12°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
O dôvere vláde poslanci rozhodnú v máji
Zdielať na

O dôvere vláde poslanci rozhodnú v máji

O dôvere vláde by sa malo v parlamente hlasovať v stredu 2. mája. Na stredajšom nočnom po ustanovujúcej schôdzi parlamentu to oznámil čerstvý predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD).

Či sa v tomto termíne okrem programového vyhlásenia vlády Roberta Fica bude rokovať aj o vládnych návrhoch zákonov Paška povedať nevedel. "Vo vzduchu poletuje drobný ústavný problém, či má vláda legislatívnu iniciatívu pred vyslovením dôvery," poznamenal.

Poslanci rozhodnú aj o imunite

Jedným z prvých zákonov, o ktorých sa bude v pléne rokovať, bude rušenie trestnoprávnej imunity poslancov. "Nie je to žiadna hra, na zrušení trestnoprávnej imunity je široká politická dohoda, k naplneniu ktorej určite dôjde," uistil Paška a pripomenul, že o zrušení Smer-SD s opozíciou rokoval hneď po voľbách. Ďalšie návrhy vyplynú z programového vyhlásenia vlády.

Dokončiť sa má aj obnova Bratislavského hradu

Pozornosť bude Paška venovať aj rekonštrukcii Bratislavského hradu. "Bolo by dobré, keby sa tento projekt dokončil minimálne v rozsahu, ktorý by umožnil jeho využitie. Bola to príliš veľká investícia, aby teraz stála," nazdáva.

Paška sa zároveň poďakoval všetkým poslancom za bezproblémový priebeh ustanovujúcej schôdze a vyjadril nádej, že takáto atmosféra v parlamente vydrží čo najdlhšie a v snemovni sa bude viesť štandardný hodnotový a programový konflikt. "Ale nie som politicky naivný," podotkol vzápätí.

Poslanci už zložili sľub

Na stredajšej ustanovujúcej schôdzi parlamentu novozvolení poslanci zložili ústavný sľub, zvolili vedenie snemovne, vytvorili výbory, zvolili ich predsedov a napokon zadelili poslancov do výborov. Premiér Robert Fico podľa Ústavy SR musí do predstúpiť pred národnú radu s programovým vyhlásením vlády a požiadať ju o vyslovenie dôvery.

Doterajší ministri aj premiérka odovzdali v stredu funkcie. Pozrite si reportáž o výmene stráži.

SITA

Súvisiace články