Jasno
20°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Byť poslancom je úžasné! Zdarma cestovanie a bývanie
Zdielať na

Byť poslancom je úžasné! Zdarma cestovanie a bývanie

Plat im beží už od odovzdania menovacích dekrétov, aj keď zatiaľ pre republiku neurobili nič. Iba zložili poslanecký sľub a vybavili "papierovačky". Navyše, tých, ktorí sa do parlamentu dostali ako "mimobratislavskí", dochádzanie do práce nebude stáť ani cent. Majú totiž nárok na preplácanie všetkých cestovných nákladov a samozrejmosťou je tiež ubytovanie v réžii Národnej rady.

K mesačnému platu takmer 2 000 eur patria poslancom ešte aj paušálne náhrady. Pre tých bratislavských je to 1385 eur, no a tí, ktorí žijú mimo hlavného mesta, majú nárok na 1 615 eur.

Poslanci bývajú zadarmo

No a k tomu patrí samozrejme i bezplatné ubytovanie. To ich čaká pekne vyčistené a vynovené po rekonštrukcii. "Museli sa opravovať čo boli zatečené fľaky, izolovať, sádrovať, maľovať dvakrát a také úpravy," povedal maliar Ľubomír Bečan. Podľa jeho slov sa niekde premaľovávali aj celé miestnosti.

Zo 150-tich nových poslancov je takmer 100 "mimobratislavských", oficiálne zatiaľ požiadalo o ubytovanie 85 z nich. "Vo voľbách bolo zvolených 93 poslancov z iných krajov Slovenska ako je bratislavský a títo majú zo zákona nárok na ubytovanie. Po sľube náhradníkov sa však počty menili a presný údaj k dispozícii ešte nemáme," uviedla hovorkyňa Kancelárie Národnej rady SR Darina Jahelková.

Nesmú prenajímať

Pravidlá hovoria jasnou rečou, poslanci nesmú tieto priestory prenajímať žiadnej tretej osobe. V prípade poškodenia, budú musieť zase zaplatiť škody.

Viac-menej sú ale poslanci so skromnejším ubytovaním spokojní. "Zmenila som ubytovanie, išla som o poschodie nižšie, ale je to také útulnejšie, takže sa mi to páči," skonštatovala poslankyňa Emília Müllerová (Smer-SD).

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy