Zatiahnuté
23°
Bratislava
Zina
21.5.2024
Dohadovanie postov opozície. Pre Jurinovú podpredsednícka stolička
Zdielať na

Dohadovanie postov opozície. Pre Jurinovú podpredsednícka stolička

Opozičné politické strany sa dnes dohodli na menách podpredsedov parlamentu, mali by sa nimi stať predseda KDH Ján Figeľ a poslankyňa za Obyčajných ľudí a nezávislé osobnosti Erika Jurinová. V rokovaní o rozdelení predsedníckych stoličiek vo výboroch budú opoziční lídri pokračovať vo štvrtok 22. marca.

Všetci svorne za nomináciu Jurinovej

"Všetky strany potvrdili svoj súhlas a podporu pre nomináciu Eriky Jurinovej," povedal po trojhodinovom rokovaní na pôde parlamentu Figeľ. O tom, kde vznikli spory pri obsadzovaní výborov, politici hovoriť nechceli. Podľa Figeľa sa požiadavky prekrývajú pri viacerých výboroch, pracovných aj kontrolných.

"Dnes sme neboli v stave uzavrieť to definitívne," poznamenal. Viac neprezradil ani predseda Obyčajných ľudí Igor Matovič. "Kým nie je dohodnuté všetko, nie je dohodnuté nič," povedal. Podpredsedníčka SDKÚ-DS Lucia Žitňanská a šéf klubu Most-Híd László Solymos svorne dodali, že predbežne panuje dohoda na obsadení podpredsedníckych stoličiek vo výboroch.

Bitka o posty pokračuje

Dnešná diskusia bola podľa Figeľa pokojnejšia ako tá v piatok 16. marca. "Ja by som ju nazval pracovnou a otvorenou, áno, bola kultivovanejšia a pokojnejšia, tamtá bola pracovná a otvorená... Môže to signalizovať aj nádej, zrelosť pre dohody," vyhlásil. Solymos označil atmosféru za konštruktívnu.

Záujem o predsednícku stoličku v hospodárskom výbore zhodne deklarovali SaS a KDH. Kresťanskí demokrati majú v úmysle obsadiť aj predsednícke miesto vo výbore na kontrolu SIS, o ktoré má zároveň záujem aj SDKÚ-DS. O obsadení Najvyššieho kontrolného úradu, Úradu pre verejné obstarávanie, nominantoch opozície na miesto viceguvernéra Národnej banky Slovenska či vo fiškálnej rade budú podľa Figeľa rokovať až na ďalších stretnutiach.

Za kľúčové považuje v súčasnej situácii vyriešiť parlamentné funkcie. Definitívna dohoda by mala padnúť do ustanovujúcej schôdze parlamentu, ktorá bude 4. apríla. Obyčajní ľudia si dnes zároveň zvolili predsedu svojho poslaneckého klubu, stal sa ním Jozef Viskupič.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy