Zatiahnuté, dážď
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
KDH a jeho pečené prasa. Veriaci by si nedali...
Zdielať na

KDH a jeho pečené prasa. Veriaci by si nedali...

KDH odchádza do opozície. Predsedníctvo strany to definitívne odhlasovalo v pondelok. Kresťanskí demokrati pobúrili viacerých Slovákov a nie pre volebný výsledok. Dôvodom ich hnevu je chutné prasiatko. Konkrétne dve pečené prasiatka, na ktorých si pochutnávali členovia hnutia vo svojej centrále počas volebnej noci. Veriaci dodržiavajú 40-dňové pôstne obdobie, ktoré má svoje pravidlá! Žiadne oslavy, svadby, ani mäsové pochúťky!

Farizeji!

Farizeji! Aj takto reagujú stovky ľudí na sociálnych sieťach, blogoch a mnohých internetových diskusiách. Fotografia predsedu KDH Jána Figeľa ako počas pôstu slávnostne rozkrajuje pečené prasiatko, je pre mnohých výsmechom kresťanstva.

Hrušovský: "Len si pochutnali"

40 dní pôstu dodržujú veriaci už celé stáročia. Pripomínajú si ním utrpenie Ježiša Krista, ktorý práve štyridsať dní bojoval s pokúšaním diabla na púšti. "Jedli sa pôstne pokrmy ako boli obilninové kaše, rôzne zeleninové polievky, zeleninové prívarky. Zakázané bolo konzumovať aj mlieko a mliečne výrobky," vysvetľuje etnologička Elena Beňušová.

Podpredseda KDH Pavol Hrušovský trávil volebnú noc na nemocničnom lôžku, no na takejto volebnej hostine svojich kolegov nevidí nič zlé! Vraví: "Kresťanstvo nezakazuje v pôste jesť mäso, ale obžerstvo je jedným z hriechov a myslím, že tí, ktorí tam boli, si len pochutnali."

Nepáčilo sa im, čo tam vystrájali

Podľa starých kresťanov sa počas pôstu nejedávala žiadna bravčovinka ani hovädzinka, ale iba žabacie stehienka, ryby či raky. Na Orave, kde v jednom okrese dokonca KDH získalo najvyššiu podporu v rámci okresov, babky nad povolebným jedálničkom a oslavou len spínajú rukami. "Mne sa to nepáčilo, čo to tam vystrájali," dáva jasne najavo svoj názor jedna z nich.

A ľudí absolútne nezaujíma, že prasiatko poslanci krájali až po polnoci, teda v nedeľu, keď si ľudia oficiálne môžu po šiestich dňoch postenia dopriať aj čosi lepšie. "Sme katolíci, my si to berieme za hriech," vraví jedna z obyvateliek Oravy a dodáva: "Piť alkohol a opíjať sa, s tým by som tiež nesúhlasila."

Teraz máme len dve možnosti. Buď to politikom odpustíme, alebo sa takáto atmosféra volebných nocí vytratí. Ak si totiž niektorá z nasledujúcich vlád opäť neskráti svoje volebné obdobie, k urnám budeme chodiť stále počas pôstu. Teda vždy marci, v rokoch 2016, 2020, 2024...

Ján_Figeľ_pečené_prasa

isifa

Súvisiace články