Jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
S politikmi vybabrete prázdnou obálkou? Nie je to tak!
Zdielať na

S politikmi vybabrete prázdnou obálkou? Nie je to tak!

Ak po voľbách nechcete dať politikom peniaze za svoj hlas, choďte voliť, no do urny vhoďte prázdnu obálku. Takéto odporúčania sa v ostatnom čase rozliezli po internete. Vraj to má byť aj určitá forma protestu. Zisťovali sme teda, či to vôbec má nejaký význam.

Už niekoľko dní sa v emailových schránkach alebo na kontách sociálnych sietí objavujú informácie, ako to v nadchádzajúcich voľbách politikom a ich materským stranám takpovediac vytmaviť. Takéto: "Využite právo a choďte voliť. Do obálky však nedajte hlasovací lístok a prázdnu ju vhoďte do urny."

Prázdne obálky pôjdu do koša

Správy v tomto duchu nabádajú voličov, aby odovzdávali neplatné hlasy. Prázdne obálky však pri spočítavaní okrskové komisie jednoducho povedané hodia do koša. Hovorí Lívia Škultétyová, predsedkyňa ÚVK: "Bude to znamenať len toľko, že volič hlas neodovzdal."

Štatisticky to síce ovplyvní počet zúčastnených ľudí na voľbách. Tam sa to ale končí. Podľa politológa protestu s obálkami akosi uniká pointa. Ján Baránek, politológ: "Republikové číslo, podľa ktorého sa rozdeľujú mandáty, sa vyratúva z počtu platných odovzdaných hlasov."

Neovplyvní to peniaze pre strany

Navyše to neovplyvní ani peniaze, ktoré strany v súvislosti s voľbami dostanú. Zákon totiž hovorí jasne. Príspevky za hlas sa tiež rozdeľujú len na základe počtu platných odovzdaných hlasov. "Len platný hlas vstupuje do toho vzorca, na základe ktorého sa stranám rozdeľujú peniaze," vysvetľuje Martin Jaroš, hovorca MF SR.

Hlasovať prázdnou obálkou má v tomto ponímaní rovnaký efekt, ako nevoliť vôbec. Politológ Ján Baránek: "Tí vyzývatelia apelujú asi na to, že je to občianske a je to naše právo ísť voliť a na druhej strane chceli nejakým spôsobom zaprotestovať. Len, bohužiaľ, tieto dve veci sa nedajú akýmsi spôsobom spojiť."

Voľby_urna_dvojkríž

isifa, noviny.sk

Súvisiace články

Najčítanejšie správy