Zatiahnuté
17°
Bratislava
Zina
21.5.2024
Hŕstku protestujúcich nepustili k parlamentu ťažkoodenci
Zdielať na

Hŕstku protestujúcich nepustili k parlamentu ťažkoodenci

Ťažkoodenci museli zabrániť hŕstke protestujúcich dostať sa cez kovové zábrany k parlamentu. Od rána stálo niekoľko desiatok protestujúcich pred Národnou radou.

Na poludnie sa chceli dostať k budove parlamentu voľným priestorom medzi zábranami. Niekoľkým sa to podarilo, na čo polícia priechod zatvorila. Protestujúci chceli kovovú zábranu odhodiť a zápasili o ňu s policajtmi, jednotlivci sa snažili aj o jej preskočenie.

Pustili ich na balkón

Následne boli privolaní z neďaleko odstaveného autobusu ťažkoodenci, ktorí vytvorili špalier pred schodmi do Národnej rady. Do parlamentu dnes ráno pred začiatkom schôdze Národnej rady prišla len malá skupinka zvolávateľov a sympatizantov protestov Gorila. Tú polícia pustila s poslancom za SaS Martinom Poliačikom na balkón, aby mohli sledovať rokovanie poslancov.

"Sme zvedaví na priebeh schôdze. Očakávame, že či do programu bude zaradený bod o zrušení trestno-právnej imunity. Ak nebude, sme rozhodnutí blokovať vstup do parlamentu,“ povedal dnes novinárom jeden z organizátorov protestov Peter Pčolinský.

Vlastní hostia Galka

Ako sa ukázalo, niektorí ľudia na balkóne sa do budovy parlamentu dostali vďaka poslancovi Ľubomírovi Galkovi. Po tom, čo ich ochranka nevpustila dnu, poprosili Galka, aby sa ich ujal, na čo ich pozval ako vlastných hostí a vybavil im stretnutie s kancelárom Andrejom Kramárom. Tvrdil, že mu sľúbili, že sa budú správať slušne.

Po incidente im so šéfom ochranky vybavil poslednú šancu správať sa korektne a nerušiť schôdzu. "Potom od nich dávam ruky preč," povedal Galko.

Fackajú ma zľava-sprava

Napriek hlasným prejavom nespokojnosti Galko demonštrantov nezatratil. Myslí si, že poslanci by za svoje platy mali zniesť istú dávku kritiky. "Tuto kopa poslancov, aspoň podľa mňa, narobilo toľko zloty, počas tých troch mesiacov, čo som tu, že keby tu niekto po nich teraz vykrikoval tri hodiny v kuse, tak ešte je to stále nič a ešte stále za tie peniaze myslím, že to môžu strpieť,“ povedal novinárom.

Ako dodal, demonštrujúcim do istej miery rozumie. "Ja teraz tiež necítim nejakú veľkú podporu zo strany štátnych orgánov, na odbore boja proti korupcii ma fackajú zľava-sprava,“ vysvetlil.

Obkľúčili vchody do parlamentu

Ten je presvedčený, že ľudia prídu, aby sa im podarilo obkľúčiť vchody do parlamentu.

Spred Národnej rady by sa mali protestujúci vydať pred centrálu Penty do Petržalky. "Je to zvolávané cez sociálnu sieť. My zvolávame ľudí pred Národnú radu. Kam sa ľudia rozpŕchnu, neviem, ale predpokladám, že tým smerom,“ povedal Pčolinský.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy