Zatiahnuté, dažďové prehánky
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
ROZHOVOR: Severu naďalej hrozia ľadové povodne
Zdielať na

ROZHOVOR: Severu naďalej hrozia ľadové povodne

Tretí povodňový stupeň pre topiaci sa sneh a skrížené ľady stále hlási 18 obcí na Kysuciach, Hornom Považí a Orave.

SATELITNÉ ZÁBERY AKTUÁLNEHO VÝVINU POČASIA NÁJDETE TU.

Odstrel dvojmetrových ľadochodov hromadiacich sa na rieke Kysuci pri obci Dunajov nepomôže, Kysuca je totiž premrznutá až ku dnu. Situáciu prišli do Dunajova posúdiť pyrotechnici hasičskej záchrannej brigády z Humenného.

„Pyrotechnici nám neodporúčajú odstreľovať tieto ľadochody, lebo Kysuca je premrznutá až na dno a preto má veľmi nízky prietok. Ak by sme to odstrelili, možno by sa to ďalej ani neposunulo a ak by sa to aj posunulo, tak sa to zastaví na ochodnickom moste a spôsobilo by to problémy v Ochodnici aj v Povinej,“ vysvetlil prednosta žilinského obvodného úradu Ján Sága.

Povodeň v Oravskej Lesnej

Najviac práce s kopiacimi sa ľadmi a zatopenými pivnicami mali v Oravskej Lesnej. Nočný mráz tam situáciu upokojil, voda v zatopených pivniciach ustúpila, no koryto potoka je stále upchaté. Zamrznuté koryto aj dnes prerážajú a ľadové kryhy z potoka vyťahujú dva pásové bagre, dva pavúky a dva stroje UDS.

Nočné mrazy povodňovú situáciu zlepšujú. „Ale, keď sa cez deň oteplí, môžeme očakávať to, čo v sobotu, alebo možno ešte horšie. Je to nepredvídateľné, nedá sa určiť, čo bude ďalší deň,“ upozorňuje vedúci odboru civilnej ochrany a krízového riadenia Obvodného úradu v Námestove František Škorvánek.

V Zborove nad Bystricou poškodila prívalová vlna mosty cez rieku. Situáciu TV JOJ bližšie opísal miestny obyvateľ Jozef Jedinák.

Chcete mať stále najaktuálnejšie informácie o počasí? Stiahnite si NAJLEPŠIE POČASIE do vášho mobilu.

tvojenoviny

Súvisiace články