Zatiahnuté
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Novozvolený podpredseda EP Martin Hojsík: Dôležité je počúvať a nájsť prieniky, aby výsledok podporili všetci
Zdielať na

Novozvolený podpredseda EP Martin Hojsík: Dôležité je počúvať a nájsť prieniky, aby výsledok podporili všetci

BRATISLAVA / Europoslanec a podpredseda Progresívneho Slovenska Martin Hojsík bol zvolený za podpredsedu Európskeho parlamentu. Vo funkcii nahradí svojho straníckeho šéfa Michala Šimečku, ktorý sa rozhodol nastúpiť ako novozvolený poslanec do slovenského parlamentu.

Čo pre vás znamená táto pozícia?

Je to prejavenie dôvery, ktoré si nesmierne vážim, a veľký záväzok snažiť sa robiť veci o niečo lepšie a pribudnú aj nové povinnosti. 

Koľko podpredsedov má EP? Má každý z nich presne určenú náplň práce?

Je tam 14 podpredsedov a 700 poslancov, takže roboty je naozaj dosť. Jednotliví podpredsedovia a podpredsedníčky majú svoje oblasti, za ktoré sú zodpovední. Očakáva sa, že ja preberiem to, čo predtým robil pán Šimečka v rámci tzv. Bureu, vedenie európskeho parlamentu. To je správa europarlamentného výskumného servisu, ale pôsobil aj v oblasti rodovej rovnosti, aby sme zabránili akejkoľvek diskriminácii medzi zamestnancami.

Svoj mandát budete vykonávať do eurovolieb v júni 2024, na vašom zvolení sa našla politická zhoda naprieč politickým spektrom, čo si myslíte hralo najviac vo váš prospech?

Rozprával som sa s množstvom kolegov a jedna z vecí, ktorú oceňujú, je, že pri všetkej doterajšej práci na legislatíve som sa snažil nájsť najširší kompromis a čo najširšiu podporu. Jedna vec je, keď prídete s vlastnými názormi a presviedčate o nich. Dôležité je aj počúvať a potom sa snažiť nájsť prieniky, aby výsledok podporili všetci od kresťanským demokratov až po socialistov a zelených. 

Musela byť voľná pozícia po Michalovi Šimečkovi obsadená Slovákom?

To vôbec nie. My sme sa v prvom rade snažili udržať našu politickú skupinu. Proces je taký, že na tento post nominujú jednotlivé politické skupiny svojho člena. Musí vás nominovať vaša politická skupina a v prvom rade musíte do nejakej aj patriť. Žiaľ, medzi slovenskými poslancami sa znížil počet tých, čo patria do politických skupín. Následne je to o tom, aby ste získali podporu ostatných, a aby som aj zároveň vedel presvedčiť kolegov a kolegyne, že viem nadviazať na tú prácu, a že to viem robiť aj z postu podpredsedu. 

Je dôležité byť s niekým v europarlamente?

Áno, je to ešte väčší význam, ako mať na Slovensku poslanecký klub. To, či máte na starosti nejaký zákon, a či vediete rokovanie k tomu zákonu. Rozdeľuje vás to do niekoľkých frakcií – poslaneckých klubov. Dáva vám to omnoho väčšiu šancu niečo dosiahnuť. Keď ste nezaradený poslanec, tak ste len do počtu. 

Už viete kedy budete prvýkrát predsedať plénu? Budete hovoriť po slovensky?

Najbližší míting bude 7. novembra pred miniplenárnym zasadnutím, kde sa rozdeľujú časy. Predpokladám, že mi kolegovia a kolegyne dajú možnosť vtedy. Keď nie, tak potom na plenárnom zasadnutí v Štrasburgu. A, samozrejme, v slovenčine. Budem používať aj angličtinu, ale pre mňa je to hrdosť reprezentovať Slovensko na európskej pôde, kde verím, že má zaznievať slovenčina. Je to krásny jazyk, nemáme sa za čo hanbiť.

Viac z rozhovoru z Ranných Novín si môžete pozrieť v hlavnom videu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy