Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Samit v Bruseli: V hre je aj výroba munície na Slovensku
Zdielať na

Samit v Bruseli: V hre je aj výroba munície na Slovensku

BRUSEL / Európa je jednotná a nenechá vás v tom, odkazujú lídri z Bruselu do Kyjeva. Pomoc bude trvať dovtedy, kým to bude nutné. Súčasťou toho všetkého je aj Slovensko – už sme prisľúbili migy a v hre je aj výroba munície u nás. Okrem Ukrajiny sa bude v Bruseli riešiť aj ekonomika.

Prvý deň samitu sa k lídrom pripojil aj šéf OSN António Guterres a budú spolu rokovať o ďalšej pomoci Ukrajine. Neskôr sa s lídrami cez videomost spojí aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ešte minulý mesiac na výnimočný samit prišiel aj osobne. Európa Kyjevu odkazuje, že nepoľaví. Slovensko je jedna z dvoch krajín, ktorá sľúbila Ukrajine migy.

Zároveň sa rokuje aj o možnosti výroby munície na Slovensku. "Za posledných 20 rokov od skončenia studenej vojny sme my, Európania, znižovali naše vojenské kapacity. Vojenské výdavky sme znížili dvojnásobne. Výrobu munície až štvornásobne. A teraz ju musíme zvýšiť, pretože prostredie sa dramaticky zmenilo," povedal Josep Burrell, vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci. 

Okrem zbrojoviek chce Brusel v nasledujúcom období podporiť aj rozvoj zelených technológií. To by malo zabezpečiť, že na globálnej scéne budú môcť európske firmy konkurovať americkým a čínskym podnikom. "Naša konkurencieschopnosť je predpokladom hospodárskeho úspechu. A naša konkurencieschopnosť je predpokladom budúcnosti Európy ako geopolitického hráča," dodal Olaf Scholz, nemecký kancelár. 

Kameňom úrazu v ekonomike by mohol byť spor medzi Francúzskom a Nemeckom o jadre a syntetických palivách. Slovensko je v tomto probléme niekde medzi, keďže máme aj jadro, aj automobilky. 

Podpora Hegera

Poverený predseda vlády SR Eduard Heger po príchode na dvojdňový samit EÚ v Bruseli uviedol, že bude bojovať o viac investícií do inovačných technológií na Slovensku a podporí zaradenie jadrovej energetiky do "zelenej infraštruktúry". Ocenil snahy o spoločné nákupy plynu a spresnil, že Slovensko podporí navýšenie Európskeho mierového nástroja o 3,5 miliardy eur. 

Veľký dôraz sa bude podľa premiéra klásť na konkurencieschopnosť, lebo EÚ sa musí zamerať na systémové riešenie výziev, ktorým vo svete čelí. Pre Slovensko, ktorého ekonomika je postavená na automobilovom priemysle, je to dôležitá téma. Čoraz viac sa totiž hovorí o bezemisnom priemysle a veľkom množstve investícií, ktoré smerujú do priemyslu. "Toto je veľká príležitosť pre Slovensko a pre náš automobilový priemysel. Slovenská vláda podporuje všetky inovácie a veľký kapitál bude smerovať z EÚ práve na inovácie do priemyslu. Dnes tu budem obhajovať záujmy Slovenska, aby investície do inovácií smerovali aj na Slovensko," opísal situáciu. To je tiež príležitosť zaistiť nové pracovné miesta s vyššou pridanou hodnotou. 

Pri debatách o energetike chce presadzovať, aby jadrová energetika bola súčasťou strategických energetických zdrojov. Slovensko má vysokú závislosť od jadrovej energetiky, ale aj vysoké investície do nej. Preto presadzuje, aby jadrová energetika bola vnímaná ako strategický zdroj aj pri prechode na zelenú ekonomiku. 

Heger ocenil, že EÚ bez väčších problémov prekonala zimné obdobie a pri prípravách na budúcu zimu sa spolieha aj na spoločné nákupy, čo povedie k znižovaniu cien plynu. "Musíme zabezpečiť dostatok plynu tak, aby nás budúca zima už nezaskočila a ceny nestúpali," odkázal. Stretnutie s lídrami EÚ chce Heger využiť aj na rokovania o norme Euro 7 a spore o syntetické palivá spaľovacích motorov. Zasadzuje sa za vytváranie takých podmienok pre automobilky, ktoré im pomôžu rozvíjať svoju činnosť a nebudú zavádzať nové obmedzenia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy