Oblačno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Medvedev: Zatknutie Putina v zahraničí by Rusko vnímalo ako vyhlásenie vojny
Zdielať na

Medvedev: Zatknutie Putina v zahraničí by Rusko vnímalo ako vyhlásenie vojny

Archívna reportáž

MOSKVA / Pokus o zatknutie ruského prezidenta Vladimira Putina v zahraničí na základe zatykača Medzinárodného trestného súdu (ICC) by Moskva považovala za vyhlásenie vojny Rusku. V stredu 22. marca večer na to upozornil bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev.

"Predstavme si situáciu... Súčasná hlava jadrového štátu prichádza povedzme na územie Nemecka a zatknú ju. Čo to je? Vyhlásenie vojny Ruskej federácii," povedal Medvedev, podpredseda ruskej Rady bezpečnosti. Dodal, že v takomto prípade by boli ruské rakety vypálené na "Bundestag, kanceláriu spolkového kancelára a podobne". Podľa neho však k zatknutiu Putina v zahraničí nikdy nedôjde.

Ruský exprezident uviedol, že zatykač ICC ešte viac zhorší zlé vzťahy Moskvy so Západom. Moskva považuje rozhodnutie ICC za nezákonné a Rusko preto v pondelok začalo trestné konanie proti niekoľkým jeho sudcom a hlavnému prokurátorovi Karimovi Khanovi.

ICC v piatok 17. marca vydal zatykač na Putina za nezákonné deportácie ukrajinských detí do Ruska, čo je vojnový zločin. Pre podobné obvinenia vydal zatykač aj na ruskú komisárku pre práva detí Mariju Ľvovovú-Belovovú. Medvedev, ktorý bol počas svojho pôsobenia na poste ruského prezidenta v rokoch 2008 až 2012 považovaný za relatívne liberálneho, sa od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vyjadruje mimoriadne ostro. Západu sa mnohokrát vyhrážal aj použitím jadrových zbraní.

Putina by v Maďarsku nezadržali, oznámil Gulyás

Ruského prezidenta Vladimira Putina, na ktorého ICC vydal medzinárodný zatykač, by v prípade príchodu do Maďarska tamojšie orgány nezadržali. Podľa servera privatbankar.hu to vo štvrtok v Budapešti oznámil šéf úradu vlády Gergely Gulyás.

"Nemôžeme zatknúť ruského prezidenta, pretože zákon, ktorý by to umožňoval, nebol vyhlásený," povedal Gulyás s odvolaním sa na Rímsky štatút, ktorý položil základy fungovania ICC. Dokument z roku 1998 síce Maďarsko podpísalo, no nebol zverejnený v maďarskom vestníku, preto podľa maďarského práva táto medzinárodná zmluva nie je platná, spresnil. Šéf úradu vlády dodal, že podľa postoja vtedajšieho prezidenta Jánosa Ádera a vlády je dohoda v rozpore s maďarskou ústavou, preto ju nebolo možné vyhlásiť bez zmeny ústavy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy