Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Polícia v prípade vraždy D. Tupého zadržala 10 ľudí, 8 prepustili
Zdielať na

Polícia v prípade vraždy D. Tupého zadržala 10 ľudí, 8 prepustili

BRATISLAVA / V kauze vraždy Daniela Tupého zatiaľ polícia zadržala desať osôb. Osem z nich medzitým prepustila na slobodu. Vyšetrovanie naďalej pokračuje. Zatiaľ nikoho neobvinili. Vedenie polície o tom informovalo na štvrtkovej tlačovej konferencii.

Policajný prezident Štefan Hamran zdôraznil, že zadržaní sa mali na "110 percent" nachádzať v čase vraždy na mieste činu. "Cítili sme potrebu vyslať jednoznačný signál, že prepustenie ôsmich osôb neznamená koniec vyšetrovania," podotkol s tým, že ďalšie informácie k postupu polície nebudú poskytovať. Podrobnosti o dvojici zadržaných neuviedol. Riaditeľ Národnej kriminálnej agentúry Ľubomír Daňko doplnil, že časť skutkov je premlčaná.

"Krajská prokuratúra Bratislava sa nebude k veci bližšie vyjadrovať, aby nedošlo k zmareniu účelu trestného konania, vo veci i naďalej prebiehajú procesné úkony," uviedol pre TASR hovorca a prokurátor bratislavskej krajskej prokuratúry Juraj Chylo. V súvislosti s objasnením vraždy je Hamran výrazne väčší optimista, ako bol v stredu (22. 3.). "Vyšetrovanie napreduje, prináša to ovocie," dodal.

Pozrite si tlačovú besedu Hamrana k prípadu vraždy Daniela Tupého:

Akcia s krycím názvom Karma 

Po jedného z podozrivých mužov si policajti prišli do bratislavskej Petržalky, konkrétne do Ovsištia. V jeho byte, kde býval so svojou rodinou, policajti strávili dlhé hodiny. Podľa informácií TV JOJ v byte našli aj rôzne extrémistické materiály. Kukláči do bytu vtrhli pred šiestou ráno. 

Z vedľajšieho paneláku kukláči zadržali ďalšieho muža, ktorý má byť do vraždy zapletený. V byte mu zaistili rôzne zbrane a strelivo. Policajti všetko naložili do auta a odviezli na oddelenie. Oboch zadržaných previezli kukláči z NAKA z bratislavskej Petržalky na policajné prezídium, kde počas dňa postupne priviezli všetkých podozrivých. Tam ich popoludní čakali výsluchy. Ľudia, ktorí skončili v putách, mali mať v minulosti blízko k neonacistom a futbalovým chuligánom. Muž s prezývkou Tango bol kedysi členom neonacistického zoskupenia z Petržalky s názvom Rebel Klan Engerau. 

Od vraždy je viac ako 17 rokov

Od chladnokrvnej vraždy Daniela Tupého prešlo už viac ako 17 rokov. Mladého študenta surovo dobodali na nábreží v Bratislave v roku 2005. Polícia pracovala s viacerými verziami. Neskôr začali skutok pripisovať mafiánskemu podsvetiu. V prípade až do 21. marca dňa nenastal žiadny výrazný posun. 

Polícia spočiatku pracovala s verziou, že na študentov zaútočili neonacisti alebo skinhedi. Vražda otriasla celým Slovenskom. "Za to, že bol inak oblečený? Za to, že mal gitaru a dlhé vlasy? To za to niekoho zabijú?" uviedol vtedy Danielov brat. "Vtedajší minister vnútra Palko zverejnil v parlamente do posledného detailu všetky dôkazy, ktoré našli vyšetrovatelia na mieste, takže v podstate informovali protistranu. Potom sa veľmi ťažko postupovalo," uviedol otec zavraždeného.

​Vyšetrovanie prepojilo vraždu s mafiánskym podsvetím. Medzi podozrivými sa ocitli členovia zločineckej skupiny piťovcov. Súdny proces sa začal tri roky po vražde. Obžaloba vinila piatich mužov. Vraždy sa mal podľa nej dopustiť Richard Hrotko. V roku 2009 ich pre nedostatok dôkazov prepustili. "Zo strany prokurátora nebol na hlavnom pojednávaní žiadny priamy hodnoverný a nevyvrátiteľný dôkaz, ktorý by potvrdzoval, že skutok jednoznačne spáchali obžalovaní," vyhlásil v tom čase sudca. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy