Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Europoslanci riešia zdražovanie: Kým opatrenia zaberú, ceny pôjdu ešte hore
Zdielať na

Europoslanci riešia zdražovanie: Kým opatrenia zaberú, ceny pôjdu ešte hore

ŠTRASBURG / Extrémny nárast cien potravín už rieši aj Európsky parlament. Potraviny medziročne zdraželi aj o 30 %, čo je už podľa europoslancov neúnosné. Zdražovanie, vyvolané raketovou infláciou, chcú zastaviť. Druhým dychom ale europoslanci dodávajú, že kým opatrenia na trhu zaberú, ceny potravín pôjdu ešte hore.

​Medziročný 30-percentný nárast cien potravín platí aj na Slovensku. Len pre porovnanie, patríme medzi najväčších európskych skokanov. "Inflácia dosiahla 20-ročný vrchol a zdražovanie je naozaj neúmerné," povedal europoslanec Ivan Štefanec (KDH, EPP). "Keď sa pozrieme na okolité štáty, ktoré nemajú euro, ako Maďarsko, Česko, Poľsko, tam je inflácia dramaticky vyššia," doplnil Michal Šimečka, podpredseda Európskeho parlamentu (PS, RE).

Jednou z hlavných príčin je vysoká cena energií, ktoré majú najvýznamnejší dopad na cenu potravín. Stlačiť plyn a elektrinu na ich pôvodné ceny bez dotácií nepôjde. Kompenzovať ich majú nové eurofondy, ktoré sa pripravujú. "Opatrenia treba robiť hneď, ale výsledky môžeme očakávať až v strednodobom horizonte," povedal europoslanec Peter Pollák (OĽaNO, EPP). "Pripravujeme sériu opatrení, ktoré by mali znížiť tú infláciu," doplnil europoslanec Michal Wiezik (PS, RE).

Postupné zvyšovanie úrokov v bankách bude preto platiť aj naďalej. Obilie sme dovážali napríklad z Ukrajiny, keďže pestovanie v krajinách mimo Európskej Únie je mnohonásobne lacnejšie. Rapídne sa preto zvýšia dotácie pre domácu produkciu. "Celková produkcia potravín v celej EÚ je pokrytá dotáciami zo strany EÚ iba nejakými desiatimi až pätnástimi percentami," informoval europoslanec Robert Hajšel (SD). 

Riešila sa tiež možnosť zastropovania cien aspoň základných potravín, tá ale neprešla. "Menej by sme sa mali sústrediť na zastropovanie cien a viac sa sústrediť na finančné kompenzácie najzraniteľnejším," vyjadril sa europoslanec Eugen Jurzyca (SaS, ECR). "Mnoho rodín práve kvôli vysokej cene potravín sa dostáva na hranicu chudoby," povedala europoslankyňa Miriam Lexmann (KDH, EPP). Pripravuje sa preto mechanizmus pre rodiny, ktoré spadnú pod hranicu chudoby. Tým by sa mesačne vyplácala takzvaná "potravinová dávka".

Súvisiace články

Najčítanejšie správy