Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Europoslanci považujú Rusko za štát podporujúci terorizmus. Ruskou odpoveďou bol masívny raketový útok
Zdielať na

Europoslanci považujú Rusko za štát podporujúci terorizmus. Ruskou odpoveďou bol masívny raketový útok

ŠTRASBURG / Európsky parlament vyhlásil Rusko za štát podporujúci terorizmus. Chce tým pripraviť pôdu na to, aby sa Putin a jeho vláda zodpovedali za zločiny pred medzinárodným tribunálom. Ruská armáda totiž vo vojne proti Ukrajine zintenzívnila útoky na civilné ciele, vrátane energetickej infraštruktúry, zdravotníckych zariadení, škôl, bytov, či domov obyvateľov Ukrajiny. Europoslanci žiadajú izoláciu Ruska na medzinárodnej úrovni, napríklad, pokiaľ ide o jeho členstvo v Bezpečnostnej rade OSN.

Ešte v septembri sa americký prezident Joe Biden rozhodol neoznačiť Rusko za štát podporujúci terorizmus. Rovnakú iniciatívu majú teraz na stole v Európskom parlamente. "Aj vedenie vojny má svoje pravidlá," uviedol podpredseda Európskeho parlamentu, Michal Šimečka. "Rusko pácha vojnové zločiny od prvého dňa svojej invázie," dodal europoslanec Ivan Štefanec. "Je preukázateľné, že Rusko deportuje civilné obyvateľstvo proti jeho vôli," vyjadril sa aj europoslanec Eugen Jurzyca.

Aj tieto argumenty zaznievali v rozprave pred samotným hlasovaním. Uznesenie podporilo 494 europoslancov, 58 hlasovalo proti a 44 sa zdržalo. "Označiť Rusko za teroristický štát, alebo štát podporujúci terorizmus znamená, že sa pripravíme o akékoľvek možnosti diplomatického riešenia," vysvetlil europoslanec Robert Hajšel. Niektoré členské krajiny ale Rusko zaradili medzi štáty podporujúce terorizmus ešte pred hlasovaním v Európskom parlamente. "Litva, Lotyšsko, Estónska a nedávno tak urobil aj poľský senát," vysvetlila europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová. 

Europoslanci tiež vyzývajú Radu, aby na zoznam teroristov zaradila aj ruskú polovojenskú skupinu, známu ako Wagnerova skupina, či tzv. Kadyrovcov. A Parlament tiež odobril neuznávanie pasov. "Rusi, ktorí získali pas na okupovaných územiach by nemali dostať priestor k vstupu do Európskej únie," uviedol europoslanec Peter Pollák. Okrem medzinárodnej izolácie parlament požaduje pre Ukrajinu ďalšiu podporu, aby mohla fungovať ako štát. "18 miliárd eur ako pôžička Ukrajine na budúci rok je naozaj to nevyhnutné minimum," skonštatoval europoslanec Michal Wiezik. "Keď Ukrajine nepomôžeme dnes, tak tá obnova nás bude stáť oveľa, oveľa viac," dodal europoslanec Vladimír Bilčík.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy