Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Hrozivé zdražovanie: Europoslanci riešia, ako pomôcť najohrozenejším krajinám
Zdielať na

Hrozivé zdražovanie: Europoslanci riešia, ako pomôcť najohrozenejším krajinám

ŠTRASBURG / Najhrozivejšie zdražovanie za viac ako 20 rokov netrápi len Slovensko, ale celú Európu. V Štrasburgu sa preto v europarlamente stretávajú zástupcovia všetkých členských štátov a riešia formy pomoci najviac zraniteľným krajinám únie. Do tejto kategórie patrí aj Slovensko, kde zdražovanie cien v obchodoch pociťujeme drastickejšie ako ľudia v ekonomicky silnejších krajinách.

Europarlament reaguje na silnejúce zdražovanie, rastúce úrokové sadzby a stupňujúce sa ceny energií. Táto nepríjemná kombinácia mohla ústupom pandémie skončiť, nebyť Rusov. "Máme tu ruskú agresiu a spolu s ňou prišlo aj k obrovskému nárastu cien energií, ktoré vlastne potom majú dôsledky pre zvyšovanie cien vo všetkom ostatnom," hovorí europoslanec Vladimír Bilčík.

Proti tomuto bojuje Európska únia rôznymi spoločnými projektami. Kroky musia byť najmä jednotné. "Najmä v oblasti energií potrebujeme vybudovať skutočnú energetickú úniu, potrebujeme zlepšiť infraštruktúru, koordinovať zásoby energií," povedal europoslanec Ivan Štefanec.

"Investuje sa do infraštruktúry, aby sa mohol dovážať plyn napríklad cez Španielsko, alebo z Poľska," priblížil europoslanec Eugen Jurzyca.

K energetickej nezávislosti je ale dlhá cesta. Európska únia môže pomôcť už teraz. Členské štáty majú na pomoc so zdražovaním k dispozícii finančné prostriedky z rôznych fondov.

"Cez Európsky sociálny fond, Globalizačný fond a mnohé ďalšie podporné mechanizmy," hovorí Štefanec. Na ochranu najzraniteľnejších sa dajú použiť aj prostriedky z Plánu obnovy.

"V zmysle sociálnych kompenzácií, hlavne pre tie sociálne najzraniteľnejšie vrstvy," povedal europoslanec Robert Hajšel. To bude ale ťažká úloha. Ani nie tak preto, že by eurofondy neboli. De facto ležia na zemi, len ich zdvihnúť.

Problém je na slovenskej strane s ich čerpaním. "Skúsme rozumne využiť všetky peniaze, ktoré dnes máme už dostupné. Z eurofondov, ktoré na Slovensku chronicky nevyužívame," vyjadril sa Bilčík.

Ak ruská agresia a hrádky s cenami energií neutíchnu, neskončí surovinová kríza a udrie ešte aj covid, tak Európu, a nielen ju, čaká najhorší ekonomický scenár, ktorý môže byť. "Budeme mať aj vysokú infláciu, aj hrozný prepad ekonomiky," dodal Eugen Jurzyca.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy