Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Nelegálna ťažba dreva prekračuje medze, Európska komisia na to ide šalamúnsky
Zdielať na

Nelegálna ťažba dreva prekračuje medze, Európska komisia na to ide šalamúnsky

ŠTRASBURG / Neochotu riešiť nezákonnú ťažbu lesa v členských krajinách rieši Európska komisia celkom šalamúnskym spôsobom. Na takýchto miestach sa hľadajú chránené zvieratá alebo vtáky európskeho významu a ak sa tam nájdu, podľa európskych pravidiel sa nesmie ničiť, teda ťažiť, v ich prirodzenom životnom prostredí. Príkladom u nás je hlucháň hôrny. Drevo sa ťažilo v jeho prirodzenom prostredí a už onedlho sa očakáva rozhodnutie európskeho súdneho dvora voči Slovensku.

Viacero členských krajín si nevie poradiť s nelegálnou ťažbou dreva na národnej úrovni. Európsky parlament to chce preto riešiť celoplošne. "Treba si ale uvedomiť, že tú nelegálnu ťažbu naozaj nerobia len mafiáni, alebo nejaké organizované skupiny, ale často k nej dochádza ja v rámci oficiálnych úradov a organizácií," uviedol Michal Wiezik, ktorý je v Štrasburgu za Progresívne Slovensko.

Aj Slovensko má napríklad na krku žalobu na európskom súde za to, že sa u nás nelegálne ťažilo v horských lesoch. Podobne má Európska komisia v hľadáčiku napríklad Rumunsko, ktoré masívne ťaží v obrovských rozmeroch v najzachovalejších lesoch tamojších Karpát. Masívne odlesňovanie chce Európsky parlament zastaviť. "Drvivá väčšina vedcov potvrdzuje, že klimatická zmena je tu a môže spôsobiť vážne problémy," povedal Eugen Jurzyca z SaS.

V spomínanom Rumunsku sa odlesňovanie dá prirovnať k tomu, akoby sa u nás ťažilo vo vzácnej Tichej a Kôprovej doline, len v mnohonásobne väčšom. Brusel chce cez európsky súd tieto oblasti európskeho významu uchrániť. "To nie je rozhodnutie, ktoré ovplyvní život zajtra či pozajtra, ale je to rozhodnutie, ktoré môže zmeniť a zlepšiť život našich detí, o to ide," vysvetlil Vladimír Bilčík, nominant Spolu.

Odlesňovanie sa vo veľkom rozmohlo aj v pobaltských krajinách. Výbor europarlamentu pre petície zaznamenal obrovský nárast petícií od ľudí, ktorým sa nepáči masívna ťažba a na Brusel sa obracajú s tým, že ich domovské krajiny ju dostatočne neriešia. "Chceme od komisie, aby sa pozrela lepšie na to, čo sa deje v európskych štátoch, a v prípade potreby zakročila," uzavrel stranícky kolega Wiezika Martin Hojsík.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy