Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Slovenskí europoslanci žiadajú vylúčenie europoslancov Smeru z európskych frakcií
Zdielať na

Slovenskí europoslanci žiadajú vylúčenie europoslancov Smeru z európskych frakcií

ŠTRASBURG / Prerazili dno a sú hodnotovo úplne inde ako európski socialisti a ľavica. Smer a správanie jeho lídrov sa rieši už aj v európskom parlamente. Väčšina našich europoslancov žiada európskych socialistov, aby stranu Smer vylúčili zo svojich radov. Dôvodov je podľa nich viacero. Najnovšie sú to aj udalosti z prvého mája na mítingu v Nitre. So signatármi výzvy, ale aj so zástupcami Smeru, vrátane Moniky Beňovej, sa v Štrasburgu rozprával kolega Richard Juriš.

Osem slovenských poslancov vyzvalo socialistov a demokratov, aby Smer vylúčil zo svojich radov, a to preto, že podľa nich Smer nabral úplne iný smer ako by mal. Pod výzvou je osem mien, od Lucie Ďuriš Nicholsonovej, cez Michala Šimečku, Ivana Štefanca až po Vladimíra Bilčíka. Títo zástupcovia nesúhlasia s krokmi Smeru vo viacerých oblastiach. 

"Lži ohľadom Ukrajiny, ale aj vraždy Jána a Martiny," vyjadril sa europoslanec Martin Hojsík (PS,RE). Podľa signatárov výzvy európska ľavica a socialisti fungujú na úplne iných princípoch. "Podporuje Ukrajinu, úplne jednoznačne, podporuje sankcie, predtým podporovalo očkovanie," reagoval europoslanec Michal Šimečka (PS,RE). Vrcholom všetkého bolo podľa podpísaných udalosti z nedele, 30. apríla. "Skutočne nerozumiem ako je to možné, že Smer je ešte stále súčasťou tejto frakcie," povedal Šimečka.

​Iný pohľad na vec majú zástupcovia Smeru v europarlamente. Monika Beňová, či Robert Hajšel síce odsudzujú vulgarizmy. "Nesúhlasím s tým, že dochádza k takým naozaj hlúpym situáciám," uviedla europoslankyňa Monika Beňová (SMER-SR, SD). "Nie je určite vhodné a používať rôzne vulgarizmy," doplnil europoslanec Robert Hajšel. Na druhej strane Smer ale obhajujú a nevidia dôvod na vylúčenie z frakcie socialistov. "Nevítam takéto iniciatívy, keď slovenskí europoslanci napádajú iných slovenských europoslancov," konštatoval Hajšel.

"Nevidím dôvod na to, aby naša frakcia postupovala tým, že nás vylúči," reagovala Beňová. Naopak, ôsmi europoslanci podpísaní pod výzvou si myslia, že Smer už prekročil všetky hranice slušnej politiky a prirovnávajú túto stranu k orbánovmu Fidesu, pri ktorom mnohí europoslanci žiadali, aby opustili frakciu európskych ľudovcov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy