Oblačno
13°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Prichádza veľká reforma povinného poistenia. Po novom sa poistenie týka elektrobežiek aj e-bikov
Zdielať na

Prichádza veľká reforma povinného poistenia. Po novom sa poistenie týka elektrobežiek aj e-bikov

EÚ/ BRATISLAVA / Aj vy ste si už kúpili elektrokolobežku? Mali by ste zbystriť pozornosť, pretože možno sa nová legislatíva týka aj vás. Rýchle elektrokolobežky budú totiž musieť mať v Európskej únii zaplatené povinné zmluvné poistenie. A podľa rozhodnutia členských krajín sa to bude týkať aj elektrobicyklov. Súvisí to s veľkou reformou povinného poistenia, ktoré prešlo v Európskom parlamente.

Poistenie áut v celej Európskej únii bude oveľa jednoduchšie. Pokiaľ si zaplatíte za poistku v jednej členskej krajine, automaticky vám bude platiť aj v druhej . “Aby sme čo najmenej byrokracie žiadali od užívatľov napríklad áut, ktorí si kúpia auto v Nemecku,” povedal europoslanec Peter Pollák.  

“To Európske na tom je, že to bude jednoduchšie bez ohľadu na to, z ktorého členského štátu pochádzame,” uviedla europoslankyňa Monika Beňová. Čiže ak si kúpite auto v zahraničí, napríklad v spomínanom Nemecku, nebudete ho musieť opäť prepoisťovať na Slovensku. Vyrieši to jedna poistka z tej krajiny, kam si auto doveziete. Veľké zmeny sa ale robia aj v rozsahu poistenia. 

“Dobrá správa je, že elektrobicykle sa nebudú musieť poisťovať povinne, ale napríklad aj záhradné traktory,” povedal europoslanec Eugen Jurzyca. Či si budeme musieť platiť poistku na elektrobickle bude iba na rozhodnutí členskej krajiny. Kolobežky s rýchlosťou nad 25 kilometrov za hodinu však už budú musieť mať povinné zmluvné poistenie

“Občania sa môžu spoľahnúť, že ak sú poistení na Slovensku, tak toto poistenie im bude platiť v celej Únii,” uviedol Štefanec. Poistenie ale nebude potrebné pre motorové vozidlá vážiace menej ako 25 kilogramov a zároveň nedokážu ísť rýchlejšie ako 25 kilometrov zahodinu. No a zriadiť sa majú aj špeciálne fondy pre odškodnenie klientov, ak dôjde k nehode v inej členskej krajine. 

“Z ktorých sa budú vyplácať odškodné pre ľudí, ktorých poisťovne napríklad sa dostanú do bankrotu,” povedal europoslanec Robert Hajšel. “Keď sa niečo stane v inej členskej krajine, aby sa mohli k tým peniazom ľahšie dostať," dodal europoslanec Michal Šimečka. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy