Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Poslanci Europarlamentu hľadajú riešenie na rastúce ceny energií
Zdielať na

Poslanci Europarlamentu hľadajú riešenie na rastúce ceny energií

ŠTRASBURG / Európska únia musí reagovať rýchlo a koordinovane. Taký je odkaz europarlamentu v súvislosti s rastúcimi cenami energií.

V Európskej únii žije vyše 30-miliónov ľudí v energetickej chudobe a čím chudobnejšia krajina, tým väčší problém. Títo ľudia pocítia rastúce ceny energií naozaj výrazne. Eurokomisia aj parlament predstavili svoje návrhy. Celú Európsku úniu trápi nárast cien energií, ako aj zdražovanie. Najmä však chudobnejšie krajiny. 

Nápadov v Štrasburgu odznelo viac. Poslanci vyzvali na vyšetrovanie, ktoré by malo určiť, aký vplyv mali na aktuálny nárast cien manipulácie s trhom zo strany štátnych aj neštátnych aktérov a špekulácie na trhu s uhlíkom. 

Viacerí požadovali okamžité prijatie opatrení na ochranu najzraniteľnejších pred zvyšujúcimi sa účtami za energie. Napriek viacerým ideám v pléne najčastejšie ale zaznievalo, že najväčšiu aktivitu musia vyvinúť jednotlivé štáty. Europoslanec Peter Pollák z hnutia OĽaNO uviedol ako dobrý príklad riešenie našich susedov. "Česká republika ide napríklad smerom energetických šekov pre tie najchudobnejšie rodiny." 

Nápad sa pozdáva taktiež europoslancovi Martinovi Hojsíkovi z hnutia Progresívne Slovensko. Podľa neho by sa na to dali použiť peniaze za emisie skleníkových plynov. "Krásny šek, ktorý by každý občan a občianka, občaniatko Slovenskej republiky dostali. Štát by vybral peniaze za emisie, a toto je váš podiel z toho," vysvetlil stratégiu.

Eugen Jurzyca, europoslanec zo strany SaS bol však skeptickejší. "To ale nie je riešenie príčin problému. To je len riešenie dopadov," uviedol pre televíziu JOJ.

Súčasnú krízu spôsobuje aj naša prílišná závislosť od ruského plynu. "Dlhodobým riešením je energetická efektívnosť a zelená energia. Pretože povedzme si rovno, pri nej nám Putin kohútiky môže zavrieť, ale nám je to jedno," povedal Hojsík. 

O zjednotenie energetickej stratégie sa síce Európska únia snaží už dlhodobo, zatiaľ však neúspešne. Komisia sľúbila, že do konca roka predloží návrh na reformu trhu s plynom, s cieľom zvýšiť jeho odolnosť voči rastu cien. "Prípadne aj donútiť všetkých dodávateľov plynu, aby plnili dohody, pokiaľ ide o  naplnenie zásobníkov a pokiaľ ide aj o ich dodávky," povedal Robert Hajšel, poslanec Európskeho parlamentu. 

Už zima, ako aj najbližšie mesiace po nej ukážu, ako sa Európska únia, ale aj Slovensko dokážu popasovať s rastúcimi cenami energií, ale aj iných tovarov a služieb. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy