Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Európska komisia chce zmierniť obmedzenia pre ľudí cestujúcich do únie z iných krajín, ak sú zaočkovaní
Zdielať na

Európska komisia chce zmierniť obmedzenia pre ľudí cestujúcich do únie z iných krajín, ak sú zaočkovaní

EÚ/SLOVENSKO / Brusel navrhuje uvoľňovať opatrenia pre cestujúcich z takzvaných tretích krajín do Európskej únie. Kým nebudú COVID pasy, mohli by sa preukazovať potvrdením o očkovaní látkou, ktorá bola schválená Európskou liekovou agentúrou, prípadne dostala odobrenie pre núdzové použitie od Svetovej zdravotníckej organizácie. Tí ľudia, ktorí prechádzajú hranice Európskej únie z podstatných dôvodov, ako sú napríklad lekári, študenti alebo cezhraniční zamestnanci, budú môcť cestovať aj bez očkovania. Bude pre nich naďalej platiť testovanie a karanténa podľa tej krajiny, do ktorej vstupujú

Kým nebude funkčný digitálny zelený preukaz, tzv. COVID pas, členské krajiny EÚ by mali mať možnosť prijímať aj podobné preukazy z nečlenských krajín. “Pričom samozrejme sa musí zohľadniť, aby členský štát mohol do plnej mieri skontrolovať, či údaje, ktoré sa v týchto certifikátoch nachádzajú, sú všetky pravdivé," informuje Ingrid Ludviková zo Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

Týkať sa to teda má nielen krajín, v ktorých je dobrá epidemiologická situácia, ale aj všetkých ľudí, ktorí aspoň 14 dní pred príchodom dostali poslednú odporúčanú dávku. “Aby tie isté pravidlá, ktoré budú platiť pre obyvateľov Európskej únie, platili aj pre obyvateľov mimo Európskeho priestoru. Takže budú musieť byť zaočkovaní vakcínou, ktorá bola schválená príslušnými inštitúciami v Európskej únii,” hovorí europoslanec Peter Pollák (OĽaNO, EPP). Prípadne ich odobrila pre núdzové použitie svetová zdravotnícka organizácia.

Deti, ktoré sú vylúčené z očkovania by mali mať možnosť cestovať so svojimi zaočkovanými rodičmi s negatívnym PCR testom nie starším ako 72 hodín. “Aj vzhľadom na to, že sa nám zlepšuje epidemiologická situácia a vidíme progres v očkovaní uvoľniť takéto cesty do Európskej únie aj ďalším krajinám, keďže nakoľko dnes ich je iba sedem,” hovorí podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič. Ukazuje sa, že ak dodržiavame pravidlá a zvyšuje sa počet zaočkovaných, tak môžeme pomaly obnovovať naše kontakty so svetom,” hovorí europoslanec Ivan Štefanec (KDH, EPP). 

Nové pravidlá ale myslia aj na to, ak by sa v niektorej nečlenskej krajine napríklad objavila nová, nebezpečná mutácia. “Samozrejme, ak by nastalo zhoršenie epidemiologickej situácie, tak budeme mať možnosť zatiahnuť takzvanú ručnú brzdu,” hovorí  Štefanec. “Ktorýkoľvek štát Európskej únie môže prijať okamžité a dočasné opatrenia, a to také že osobám z tejto krajiny zakáže vstup na svoje územie,” hovorí Ludviková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy