Oblačno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Nájomníci majú strach: Sused vyhlasuje, že je pozitívny a napriek tomu sa prechádza po chodbách a vozí výťahom
Zdielať na

Nájomníci majú strach: Sused vyhlasuje, že je pozitívny a napriek tomu sa prechádza po chodbách a vozí výťahom

HUMENNÉ / Obyvateľ jednej z bytoviek v Humennom už niekoľko dní o sebe vyhlasuje, že je pozitívny na Covid-19. Napriek tomu sa podľa susedov prechádza po chodbách a vozí výťahom. Obyvatelia tvrdia, že muž navyše stratil kľúče od bytu a vchádza doň iba cez okno. Pritom si mal poraniť nohu a na poschodiach nechal po sebe krvavé stopy.

Nájomníci problémovej bytovky hovoria, že jeden zo susedov bol pozitívne testovaný na Covid-19. Napriek tomu sa pohybuje po spoločných priestoroch. "On sám sa tým pochválil, že je pozitívny," hovorí domovník Radoslav Makula. "Chodí po celej bytovke, aj napriek upozorneniami políciou," hovorí obyvateľka bytovky. 

Nájomníci zhruba osemdesiatich bytov sa obávajú o svoje zdravie

"No, že nás nakazí," hovorí obyvateľka bytovky. Priestor na vysvetlenie sme viackrát dali aj mužovi. Na naše otázky reagoval vulgárne a neskôr vôbec. 
Obyvateľov znepokojili krvavé stopy, ktoré našli na viacerých poschodiach. "Po schodoch, po schodištiach. Poranil si nohu, lebo nemá kľúče od bytu, tak chodí cez okno a zranil sa," hovorí domovník Radoslav Makula.

 "Možnosť prenosu krvou je veľmi nízka a nepravdepodobná," informuje hovorca ÚVZ Marek Eliáš. "Hliadka OO PZ Humenné prijala a zaevidovala oznámenie o podozrení zo spáchania priestupku o nedodržaní lekárom stanovenej karantény," informuje hovorkyňa KR PZ Prešov Jana Ligdayová. 

To, či je muž naozaj pozitívny a stretáva sa s inými ľuďmi nevedia ani jeho príbuzní, ktorých obyvatelia bytovky kontaktovali. Hygienici to taktiež zverejniť nemôžu. "ÚVZ nemôže komentovať zdravotný stav osôb," hovorí Eliáš. "Ak o sebe vyhlasuje daná osoba, že je pozitívna a vie, že to tak nie je, a vyvoláva to znepokojenie, tak sa dopúšťa trestného činu šírenia poplašnej správy," informuje expertka na trestné právo Lucia Kurilovská. 

Toto je len zlomok problémov, ktoré obyvateľov bytovky trápia

Už vyše roka čakajú na vysťahovanie problémových nájomníkov. Tí aktuálne dlžia mestu sumu takmer 23-tisíc eur. Situáciu však skomplikovala pandémia. "V bytovke evidujeme štyri problémové rodiny, v dvoch prípadoch je stav v štádiu exekučných konaní. Tie sa vplyvom koronakrízy pozastavili, takže aj proces riešenia situácií sa predĺžil. Jedna rodina už bola vysťahovaná," informuje hovorca Humenného Marián Škuba. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy