Oblačno
15°
Bratislava
Alojza
23.10.2024
Politické začiatky či prezidentské voľby. Pozrite sa na míľniky v živote nového prezidenta SR Petra Pellegriniho
Zdielať na

Politické začiatky či prezidentské voľby. Pozrite sa na míľniky v živote nového prezidenta SR Petra Pellegriniho

Zdroj: TASR

BRATSIALAVA / Peter Pellegrini sa po inaugurácii, ktorá prebehla 15. júna stal šiestym prezidentom Slovenskej republiky. Pozrite sa, kde začínal svoju politickú kariéru a ako sa dostal až na post prezidenta SR.

Začínal v strane Smer-SD

​Zvolený prezident Pellegrini sa narodil v Banskej Bystrici, kde aj absolvoval Ekonomickú fakultu na Univerzite Mateja Bela a neskôr aj na Technickej univerzite v Košiciach. Začiatky jeho politickej kariéry zachádzajú až do roku 2002, keď pôsobil ako asistent poslanca NR SR Ľubomíra Vážneho. Do NR SR bol prvýkrát zvolený v roku 2006 za stranu Smer-SD. V roku 2014 sa najprv stal podpredsedom strany Smer-SD a a po demisii ministra Dušana Čaploviča sa stal ministrom školstva, vedy, výskumu a športu SR. V tejto funkcii pôsobil do novembra, kedy nahradil odstupujúceho Pavla Pašku a stal sa predsedom NR SR.

Najdôležitejší rok v jeho politickej kariéra bol rok 2018, keď ho vtedajší prezident SR Andrej Kiska poveril zostavením vlády po demisii vlády Roberta Fica. V marci tohto roku sa stal aj predsedom vlády SR, v tejto funkcii sa udržal do roku 2020, keď ho po parlamentných voľbách na poste premiéra vymenil Igor Matovič. V júni 2020 si Pellegrini založil vlastnú stranu Hlas - Sociálna demokracia, ktorá v parlamentných voľbách 2023 skončila na treťom mieste. Za prezidenta bol zvolený 6. apríla 2024. keď so ziskom 53,1 percent hlasov v druhom kole porazil Ivana Korčoka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy