Oblačno
15°
Bratislava
Alojza
23.10.2024
Inaugurácia Petra Pellegriniho prinesie aj dopravné obmedzenia. Pozrite sa, cez ktoré miesta neprejdete
Zdielať na

Inaugurácia Petra Pellegriniho prinesie aj dopravné obmedzenia. Pozrite sa, cez ktoré miesta neprejdete

BRATISLAVA / Inaugurácia novozvoleného prezidenta Petra Pellegriniho so sebou prinesie nevyhnutné opatrenia. Mesto bude plné ochrankárov, policajtov a ďalších bezpečnostných zložiek. Ľudia v Bratislave by sa tak mali pripraviť na dopravné obmedzenia.

​Bezpečnostné zložky, vrátane dopravnej polície, budú v pohotovosti od sobotňajšieho rána. Ceremoniál sa uskutoční na tradičnom mieste, v budove štátnej filharmónie. Prinesie so sebou aj rôzne dopravné obmedzenia. "K čiastočným obmedzeniam v cestnej premávke dôjde v blízkosti Bratislavského hradu, hradu Devín, ako aj Mohyly generála Milana Rastislava Štefánika," informoval hovorca KR PZ Bratislava Michal Szeiff. 

Cez niektoré úseky neprejdete autom ani električkou 

​Na bežne frekventovaných cestách tak budete môcť tentokrát natrafiť na mobilné zábrany a políciu. Pre samotný inauguračnému aktu v Redute budú okolité ulice úplne uzavreté a autom tadiaľ neprejdete. Výnimkou nie sú ani električky a autobusy. "Zhruba od siedmej hodiny ráno do tretej popoludní nebudú premávať električky po Jesenského ulici," objasnil hovorca DPB Jozef Vozár. Linky budú naopak premávať cez tunel a nábrežie. Kvôli presunu prezidenta zo slávnostnej omše k prezidentskému palácu bude úplne uzavretá aj Staromestská ulica.

TV JOJ

​"Cestná premávka bude v čase cca. od 12.30 h do cca 15.30 h obojsmerne uzavretá od Mosta SNP po Hodžovo námestie," dodal Szeiff. Zjazd z Mostu SNP v smere z Petržalky bude umožnený na Vajanského nábrežie a výjazd na Most SNP bude z nábrežia v smere do Petržalky. Staromestskou ulicou samozrejme neprejdú ani autobusy.

TV JOJ

​K obmedzeniam dôjde aj na diaľničnom obchvate

"Budú premávať odklonom cez zastávky SNP cez Šafárikovo námestie a následne cez prestupnú zastávku centrum," povedal Vozár. K čiastočným obmedzeniam v premávke dôjde aj na diaľničnom obchvate od letiska po križovatku diaľnice D2/D4. Veľkým otáznikom je však práve to, ako ochrankári zabezpečia presun Petra Pellegriniho. Podobne ako pri inaugurácii prezidentky Zuzany Čaputovej by mal kráčať pešo po námestí až do domu sv. Martina na Slávnostnú omšu. Po útoku na premiéra sa však opatrenia posilnili. Ministerstvo vnútra nám na to ale odpoveď nedalo.

TV JOJ

​"Rozsah, formy a metódy tejto ochrany sú pod stupňom utajenia. Z uvedeného dôvodu sa k daným veciam nie je možné vyjadriť," povedal hovorca Ministerstva vnútra Matej Neumann. "Ja si myslím, že ochranka je schopná aj reálne dokáže zvládnuť ten peší presun, robili sme to už viackrát a pracovníci vedia, kde sú rizikové miesta, uzlové body, únikové cesty," vyjadril bývalý riaditeľ Úradu na ochranu ústavných činiteľov Peter Krajčírovič. 

Inaugurácii totiž vždy predchádza niekoľkomesačná príprava a to nie len s bezpečnostnými zložkami, ale aj s magistrátom a organizátormi. "Každý jeden meter, kde vstúpi chránená osoba, musí byť skontrolovaný. Je to hlavne o príprave, prevencii, vyhľadávania rizík," dodal Krajčírovič. Aby nenastali zbytočné a nebezpečné incidenty, experti na bezpečnosť odporúčajú nenosiť na miesto žiadne zbrane, ostré predmety, či veci, ktoré by ich pripomínali.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy