Skoro jasno
19°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Opozíciu trápi absencia hlavy parlamentu. Koalícia si však vzala prázdniny
Zdielať na

Opozíciu trápi absencia hlavy parlamentu. Koalícia si však vzala prázdniny

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / V utorok (11. 6.) prebiehala posledná riadna schôdza Národnej rady SR pred letnými prázdninami. Na programe 15. schôdze mali poslanci vyše 120 bodov, medzi nimi aj zákony, ktoré vrátila na opätovné prerokovanie prezidentka Zuzana Čaputová.

Koalícia sa stále nevysporiadala s požiadavkou SNS. Andrej Danko by chcel funkciu predsedu parlamentu pre seba. Podľa koaličnej zmluvy ale patrí Hlasu. Na pozadí tohto sa ale v parlamente rozohrala ďalšia téma. Lex atentát vraj môže predsedom národnej rady, ale aj premiérom doživotne prihrať ochranku a aj mesačnú rentu. Tento benefit pritom doteraz u nás patril len prezidentom.

Na návrh lex atentát čakáme, tvrdí opozícia

Opozícia chce pre postoj Slovenska k novým medzinárodným zdravotným predpisom iniciovať mimoriadne zasadnutie parlamentného výboru pre zdravotníctvo. Dištanc SR od prijatia predpisov považuje za medzinárodnú hanbu aj ohrozenie zdravia občanov SR. Žiada krok zvrátiť. Uviedli to poslanci z PS, KDH a hnutia Slovensko na utorkovej tlačovej konferencii.

"Bude to spoločný opozičný výbor, pod ktorý sa podpísali všetky opozičné strany. Po tejto tlačovej konferencii dáme žiadosť na zvolanie výboru jeho predsedovi do podateľne Národnej rady (NR) SR," priblížil poslanec Oskar Dvořák (PS). Na výbor chcú pozvať splnomocnenca vlády SR pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie COVID-19 Petra Kotlára, ministerku zdravotníctva Zuzanu Dolinkovú (Hlas-SD), ale aj viacerých odborníkov.

Zlyhanie vlády

Poslanci považujú postoj SR za zlyhanie Kotlára aj vlády. Poukázali na to, že Kotlára poverila vláda zastupovaním Slovenska na rokovaní k predpisom. "Odmietol spoločný koordinovaný postup 190 krajín sveta zo všetkých svetadielov vrátane Číny, Ruska a iných krajín. Pýtame sa, kto dal Kotlárovi mandát medzinárodne izolovať SR a kto je zodpovedný za túto situáciu? Nie je to len zlyhanie jednotlivca, Kotlára, ale je to aj zlyhanie vlády," skonštatoval poslanec Peter Stachura (KDH).

Exminister zdravotníctva a poslanec Marek Krajčí z hnutia Slovensko považuje za dôležité, aby sa pri prijatí predpisov zjednotil celý svet. "Slovensko sa vyčlenilo z tejto spolupráce, vyčlenilo sa z krajín, ktoré chcú takýmto spôsobom zabrániť šíreniu pandémie do budúcna," podotkol. Opozícia volá, aby Slovensko dištanc zvrátilo. Avizovala, že šéfku rezortu zdravotníctva bude žiadať, aby sa k tomu zaviazala uznesením.

Slovenská republika sa na júnovom stretnutí členských krajín Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) v Ženeve verbálne dištancovala od prijatia balíka revidovaných článkov Medzinárodných zdravotných predpisov (IHR). Kotlár na postoji trvá. Nové predpisy podľa neho uprednostňujú záujmy farmaceutického priemyslu. Dištancovanie odôvodnil nedovolenými zásahmi do zvrchovanosti suverénnych členských štátov. Namietal aj neprimerané zásahy do ľudských práv a základných slobôd. Viaceré ustanovenia sú podľa neho tiež neurčité a poskytujú značný priestor pre subjektívne posudzovanie.

Opozícia navrhne vlastného kandidáta na predsedu

Opozičná SaS kritizuje koalíciu za odkladanie voľby predsedu Národnej rady (NR) SR. Predseda strany a poslanec Branislav Gröhling nevylúčil, že ak k voľbe nepríde na aktuálnej schôdzi, osloví opozičných partnerov a navrhnú vlastného kandidáta. Informoval o tom na utorkovej tlačovej konferencii.

"Sú dva mesiace po prezidentských voľbách a koalícia odkazuje občanom, že jej absolútne nezáleží na riadnom chode ústavných inštitúcií na Slovensku," podotkol Gröhling.

V súvislosti s aktuálnou schôdzou parlamentu upozornil líder liberálov na viacero návrhov z dielne SaS, napríklad na zníženie spotrebnej dane a DPH na benzín a naftu, zabezpečenie ústavnej ochrany druhého piliera či na pomoc malým firmám so sociálnym poistením.

Poslankyňa SaS Mária Kolíková informovala tiež o návrhu skupiny poslancov na Ústavný súd SR pre schválenú novelu Trestného zákona. Žiadajú, aby sa obrátil na Európsky súdny dvor so žiadosťou o posúdenie otázky súladu novely s európskym právom. Poslankyňa v novele vidí rozpor s európskym právom, ktoré hovorí o zabezpečení účinného systému pre boj s korupciou. Problém vidí napríklad v tom, že Úrad špeciálnej prokuratúry bol zrušený bez náhrady. Poukazuje tiež na nízke trestné sadzby a nízke premlčacie lehoty pre niektoré trestné činy. Výhrady k zákonu podľa nej tlmočila aj Európska komisia.

Líder SaS tiež informoval, že tzv. lex atentát zatiaľ nevideli. Nebráni sa jeho podpore, ak to bude zákon pre lepšiu bezpečnosť a istotu ľudí na Slovensku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy