Skoro jasno
22°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Úspešné i neúspešné strany hodnotili výsledky eurovolieb. Mnohí neskrývali prekvapenie
Zdielať na

Úspešné i neúspešné strany hodnotili výsledky eurovolieb. Mnohí neskrývali prekvapenie

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Výsledky volieb komentovali úspešné i neúspešné strany. Viacerí neskrývali prekvapenie z vlastného úspechu. A iní zase chcú analyzovať, prečo majú len jedného alebo žiadneho europoslanca.

Výsledky eurovolieb mali rozseknúť aj koaličnú dilemu o tom, či strana Hlas prepustí kreslo predsedu parlamentu strane SNS. Ani po koaličnej rade, ktorá bola v pondelok (10. 6.) však na to Hlas nevidí dôvod. Diskusia však bude o funkcii podpredsedu parlamentu, pretože v júli sa Ľuboš Blaha zo strany Smer-SD vzdá mandátu. Jeho nástupcom by vraj mohol byť Tibor Gašpar.

Oficiálne výsledky potešili aj päticu slovenských politkckých strán. Najväčší dôvod na úsmev majú v Progresívnom Slovensku so šiestimi poslancami.
Ako výborný výsledeok hodnotia päť mandátov aj v Smere. Republika neskrýva prekvapenie a Hlas, či KDH sa tešia aj z jedného kresla pre stranu.

"Možno ešte dôležitejší signál je dovnútra pre našu spoločnosť a pre všetkých, ktorí si prajú zmenu, a ten odkaz je, že na Slovensku dokážeme poraziť Smer," vyjadril sa šéf PS Michal Šimečka.

"Veľký úspech, pretože pred piatimi rokmi sme mali okolo 15 percent, teraz máme 25. Mali sme troch poslandov, teraz máme piatich," uviedol Ľuboš Blaha zo Smeru.

"Je namieste zablahoželať víťazovi europskych volieb a to je Progresívne Slovensko, čiže touto cestou im blahoželám," povedal šéf Hlasu Matúš Šutaj Eštok.

"Hnutie Republika je vďaka vašej podpore treťou stranou v európskom parlamente. Je to senzačný úspech, ktorý je aj pre nás príjemným prekvapením," vyjadril sa Milan Uhrík.

Zmena v slovenskom parlamente

Výsledky eurovolieb prinesú minimálne jednu zmenu aj v slovenskom parlamente. Pred zložením sľubu v júli sa mandátu i postu podpredsedu parlamentu vzdá Ľuboš Blaha. A je zrejmé, kto bude zrejme favoritom smeru na tento post.

"Niekedy začiatkom júla pravdepodobne sa vzdám pozície podpredsedu NR a hneď v ten deň by sme navolili môjho kolegu, ktorého meno zatiaľ neebudem spomínať," uviedol Blaha. V tejto súvislosti sa spomína meno Tibora Gašpara. "Strana Smer vie ponúknuť ešte aj iných. Nechám to na vnútrostranícku diskusiu, ale bola by to pre mňa pocta," povedal k téme Tibor Gašpar.

​Aj po rokovaní koaličnej rady po eurovoľbách stále platí, že post predsedu parlamentu si nárokuje strana Hlas tak, ako bolo dohodnuté pri vzniku koalície. Na niektoré témy si dali letnú pauzu.

"Všetko doladíme v septembri. Ja si vážim podporu Smeru-SD, ktorá tu zaznievala , určite sa v našich pozíciách nič nemení, ale otázka je, ako dospieť k cieľu," povedal Andrej Danko. "Využijeme toto letné obdobie na nastavenie si vzťahov v koalícii, ale na našich postojoch sa nič nemení. My ako Hlas rešpektujeme aktuálne platnú koaličnú zmluvu," tvrdí šéf Hlasu.

"Pre stabilitu vládnej koalície by bolo fajn, aby ukázali nejakú veľkorysosť kolegovia zo strany Hlas a tento post by pripadol Andrejovi Dankovi," povedal Ľuboš Blaha.

"Chceme robiť politiku pre ľudí a verím, že takto je nastavený aj jeden aj druhý koaličný partner, že si uvedomujeme, že táto koalícia nemá alternatívu a že sme odsúdení na spoluprácu," dodal Eštok.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy