Jasno
19°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Zrážky spôsobili zosuv pôdy: Pozrite sa, kde všade platia výstrahy pred povodňami
Zdielať na

Zrážky spôsobili zosuv pôdy: Pozrite sa, kde všade platia výstrahy pred povodňami

Zdroj: TASR

BRATISLAVA / V pondelok treba počas dňa na celom Slovensku počítať s búrkami. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal v tejto súvislosti výstrahy prvého stupňa.

Obec Čavoj v okrese Prievidza vyhlásila ešte v nedeľu (9. 6.) dopoludnia tretí stupeň povodňovej aktivity. Dlhotrvajúce a intenzívne zrážky tam spôsobili zosuv pôdy a následné odtrhnutie a zasypanie miestnej komunikácie. Starostka Anna Gulášová v pondelok pre TASR uviedla, že dážď v obci spôsobil škody na vodozádržných opatreniach a takmer na všetkých miestnych komunikáciách. "Obec už začala s odstraňovaním škôd, práce potrvajú pravdepodobne do konca týždňa. Platiť dovtedy bude i tretí stupeň povodňovej aktivity," dodala Gulášová.

Výstraha platí pre väčšinu Slovenska do 20.00 h. V Bratislavskom a Trnavskom kraji platí výstraha do 19.00 h. SHMÚ upozorňuje, že sa môžu vyskytnúť búrky spojené s prudkým lejakom s intenzitou 20 až 30 milimetrov za 30 minút, krúpami a s nárazovým vetrom, ktorý môže dosiahnuť rýchlosť do 85 kilometrov za hodinu.

SHMÚ

​Vydané sú aj hydrologické výstrahy pred povodňami. Prvý stupeň platí pre viaceré okresy na západe Slovenska, tiež na väčšine stredného Slovenska a na východe v okresoch Gelnica a Košice-okolie - Hornád.

Povodne sa objavili aj na juhu Slovenska. Fotku nám poslala diváčka TV JOJ 

Divák TV JOJ - Annamária Cseriová

Záplavy zažilo aj Rakúsko

Obyvatelia viacerých miest v Rakúsku dnes začali s odstraňovaním škôd, spôsobených víkendovými ničivými búrkami. Naďalej komplikovaná je situácia v častiach Štajerska, ktoré zasiahli prívalové povodne. Centrum mestečka Deutsch-fei-stritz, ležiaceho severne od Grazu, bolo dostupné jedine na člnoch. Povodňová vlna tam brala autá a poškodila viaceré domy. Hasiči hovoria, že také zlé počasie za posledných 40 rokov nezažili.

Súvisiace články

Prečo počasie na Noviny.sk

Najlepšie počasie je už od roku 2009 vašim najlepším sprievodcom vo svete počasia. Prináša servis naplnený aktuálnymi informáciami a aktuálnymi predpoveďami. Kompletný servis začína presným popisom aktuálnej situácie a vysvetlením jej najbližšieho vývoja. Samozrejmosťou je predpoveď počasia pre najbližšiu noc a najbližší deň, ktorá je rozdelená na tri regióny v rámci Slovenska a v rámci nich sa sústredí na významné regionálne centrá. Pre cestovaniachtivých je tu predpoveď počasia pre susedné štáty. A pre tých, čo si radi robia dlhšie plány, je tu predpoveď na 7 dní. Radi oddychujete? Aj pre Vás máme informácie o možnostiach oddychu na lyžiach (v zime) alebo pri mori (v lete).

Všetky predpovede a informácie o počasí sú založené na pravidelne aktualizovaných dátach z meteorologickej staničnej siete a so siete dištančných meraní – meteorologických radarov a meteorologických satelitov. Náhľad do budúcnosti umožňujú špičkové meteorologické modely vylepšované tímom odborníkov so zreteľom spresňovať predpovede práve pre územie Slovenska. A všetky tieto informácie sú spracované a sprostredkované skúsenými moderátormi – profesionálnymi meteorológmi.

A prečo je Najlepšie počasie to najlepšie? Pretože Vám ponúka ideálnu kombináciu vždy aktuálnych informácií, presných predpovedí, prehľadnej grafiky a profesionálneho, a pritom ľudského a bezprostredného, prístupu moderátorov. A preto je to nielen najlepšie, ale aj najobľúbenejšie počasie. Ďakujeme Vám.