Jasno
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Politickí hráči vyjadrili podporu jednému z prezidentských kandidátov
Zdielať na

Politickí hráči vyjadrili podporu jednému z prezidentských kandidátov

Google News Button Sledovať správy

SLOVENSKO / Už len pár hodín nás delí od moratória pred druhým kolom prezidentských volieb. Kandidáti a aj ich podporovatelia posledné hodiny využili práve na to, aby oslovili svojich voličov. Spoločne pred kamery sa prekvapivo nakoniec postavila celá koalícia, aby podporili Petra Pellegriniho. Rovnako sa tak spravili i predstavitelia opozičných strán, aby podporili svojho favorita Ivana Korčoka.

​​V súvislosti s druhým kolom prezidentských volieb sa v stredu 3. apríla na pôde SNS zišli koaliční partneri. Vyhlásenie koaličných partnerov za účasti celej vlády nebolo prekvapujúce. Svorne vyjadrili podporu Petrovi Pellegrinimu. "Slovenky, Slováci a ďalší občania Slovenskej republiky si zaslúžia prezidenta, ktorý bude našu krajinu reprezentovať. Suverénne a sebavedome, bojovať za slovenské národnoštátne záujmy a presadzovať ústavu Slovenskej republiky," povedal predseda vlády Robert Fico.

Za Korčoka sa postavilo KDH aj PS, za Pellegriniho koalícia

"Ako som v prvom kole odporúčal voliť srdcom, v druhom kole musí zvíťaziť rozum. A keby sme traja rozum nemali, tak táto vláda by nevznikla. Takže úprimne dovoľ mi pán predseda Hlasu-SD, ti prajem úprimne aby si v sobotu to totálne zlo, ktoré Korčok predstavuje, aby si ho porazil," dodal Andrej Danko, predseda strany SNS.

Bývalého ministra zahraničných vecí podporí v druhom kole šéf KDH Milan Majerský a vyzvali na to aj ďalšie opozičné strany. "Za nás jednoznačne dlhodobo hovoríme, Ivan Korčok je kandidátom, ktorý bude nezávislý, má jasné hodnoty," povedal Michal Šimečka, predseda strany PS. "Stojí si za svojim slovom, ctí si ústavu Slovenskej republiky a rovnako manželstvá medzi mužom a ženou. Je skúseným rešpektovaným odborníkom s dobrým menom doma i v zahraničí," doplnil Milan Majerský, predseda KDH. "My v hnutí Slovensko voliť pôjdeme a budeme voliť Ivana Korčoka, aby sa zo Slovenska nestala krajina, z ktorej budú mladí utekať do sveta a nechajú tu opustených svojich rodičov," priblížil Igor Matovič, predseda hnutia Slovensko. 

Obaja vyzývajú prísť k volebným urnám

Petra Pellegriniho osobne podporil český expremiér a predseda hnutia ANO Andrej Babiš a rovnako tak aj v prvom kole neúspešný bývalý diplomat Ján Kubiš. Ivana Korčoka zasa odporúča iný prvom kole neúspešný prezidentský kandidát Patrik Dubovský. "Som sa rozhodol, že dám svoju podporu ako občan pánu Pellegrinimu. Spoluobčanov, ktorí ma volili, nebudem vyzývať k tomu, koho majú voliť" povedal Ján Kubiš, neúspešný kandidát na prezidenta SR. "Ja by som rád podporil Ivana Korčoka. Budem ho sám voliť a chcem poprosiť aj voličov, ktorí ma volili," povedal neúspešný prezidentský kandidát Patrik Dubovský.

Prísť odovzdať svoj hlas vyzývajú vo svojich vystúpeniach Slovákov obaja kandidáti na post hlavy štátu. "V sobotu sa rozhodne, či bude na Slovensku zachovaná mocenská rovnováha, alebo si vládna garnitúra obsadí aj ten posledný ústavný post," povedal Ivan Korčok. "Chcem vyzvať všetkých občanov Slovenskej republiky, aby využili svoje demokratické právo ísť voliť," uviedol Peter Pellegrini.

Doteraz najvyššia účasť v 2. kole bola v roku 1999, keď k volebným urnám prišlo viac ako 75 percent oprávnených voličov. Podľa viacerých prieskumov z posledných dní bude druhé kolo, ktoré bude v sobotu 6. apríla veľmi tesným.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy