Jasno
16°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
​Žiadna tribúna, iba malý stolík, zopár stoličiek a niekoľko dobrovoľníkov. Patrik Dubovský vyrazil do ulíc Prešova
Zdielať na

​Žiadna tribúna, iba malý stolík, zopár stoličiek a niekoľko dobrovoľníkov. Patrik Dubovský vyrazil do ulíc Prešova

Google News Button Sledovať správy

PREŠOV / TV JOJ pripravila sériu reportáží, v ktorých predstavuje prezidentských kandidátov počas stretnutí s občanmi. Túto možnosť odmietli Marián Kotleba, Ján Kubiš, ale aj Andrej Danko, ktorý už oznámil, že sa kandidatúry vzdáva. Teraz vám preto ukážeme stretnutie historika Patrika Dubovského, ktorý navštívil Prešov. Do súboja o prezidentský palác ho poslalo 15 podpisov poslancov z klubu Slovensko, Kresťanská únia a Za ľudí.

​Žiadna tribúna, iba malý stolík, zopár stoličiek a niekoľko dobrovoľníkov, ktorí pomáhali rozdávať letáky. Tak vyzerala prezidentská kampaň Patrika Dubovského v Prešove.

Od Prešovčanom v meste dostal aj otázku, čo urobí ako prvé, keď bude prezident. "Zavolám si predsedu vlády a poviem mu: Pán predseda vlády, vláda musí fungovať demokraticky, pre ľudí, pracovať a nerobiť intrigy," uviedol Dubovský. Odpovedal aj na otázku, aký má vzťah k vyjadreniu "Slovensko rovná sa kolónia Ameriky". "Slovensko nie je kolónia. Podľa mňa sme stále ešte demokratická krajina a nemôžeme sa politicky pozerať na všetky svetové strany, lebo taký partner je nedôveryhodný. Musíme byť jasne orientovaní," odpovedal.

Po asi troch hodinách organizoval aj posedenie. Stretnutie organizoval cez svoj web a sociálne siete. V prešovskej kaviarni sa nakoniec stretli komorne pri jednom stole. Sklamaný z účasti nie je, vopred si zarezervoval iba jeden stôl. "Novinári sa ma pýtajú aký je môj budget na transparentnom účte. Keď poviem, že 600, tak sa ma pýtajú či 600-tisíc. A ja poviem, že nie, 630. Táto kampaň má tu zaujímavú črtu, že sa kandidáti vyhýbajú konfrontáciám," priblížil Dubovský.

Kandiduje vraj preto, aby verejnosť mala skutočného konzervatívneho kandidáta ale ochotného vraj diskutovať aj o právach LGBTI komunity. "Určite by som začal naozaj úprimný rozhovor o ich problémoch. Snažil by som sa teda odstrániť tú nenávisť," opísal Dubovský. Pri otázke partnerstva uznaného štátom odpovedá nejasne. "Ja si myslím, že majú právo žiť tak, ako to cítia vo svojom srdci, ak to teda neškodí nejak spoločnosti," uviedol.

Verejnosť ho môže poznať aj ako historika z Ústavu pamäti národa, alebo kvôli jeho trestnému oznámeniu na Luboša Blahu. Podľa jeho slov stojí aj za nápisom proti ruskej agresii či za nápisom na bráne domu zavraždeného Jána Kuciaka.

Že poslanecký klub podporil jeho aj Igora Matoviča nepokladá vraj za štiepenie hlasov. "Každý ideme svoju parketu. Igor Matovič protikorupčne, ja kresťansko-konzervatívne," vysvetlil. Úspech podľa neho bude, keď sa trošku rozbehne diskusia o konzervatívnej politike. "A budú nejaké percentá, ktoré môžem potom ponúknuť tomu kandidátovi v druhom kole," doplnil. Už teraz nevylučuje, že súboj o palác si ešte raz zopakuje. "Ale bol by som rád, keby bola väčšia podpora," uzavrel.

Súvisiace články