Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Predseda KSK aj exposlanec NR SR čelia obvineniu zo zločinu machinácie pri verejnom obstarávaní
Zdielať na

Predseda KSK aj exposlanec NR SR čelia obvineniu zo zločinu machinácie pri verejnom obstarávaní

Tlačová beseda o rušení ÚŠP

PEZINOK / Na úrade špeciálnej prokuratúry pracovali aj posledný deň. Aj napriek koncu jej existencie prokurátori urobili viacero zásadných rozhodnutí. Padli totiž obvinenia vo viacerých kauzách a známych menách. Nami oslovení obvinení tvrdia, že sa o tom dozvedeli až z médií.

Téme sa venovala reportérka Mirka Štrbáková Urbanovičová:

Predseda KSK aj exposlanec NR SR čelia obvineniu zo zločinu machinácie pri verejnom obstarávaní

Predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka i bývalý poslanec Národnej rady SR čelia obvineniu zo zločinu machinácie pri verejnom obstarávaní. Na utorkovej (19. 3.) tlačovej konferencii o tom informoval prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ondrej Repa.

Priblížil, že ide o kauzu, ktorú má špeciálna prokuratúra v dozore už dlhší čas. Obvinenia boli 7. marca vznesené celkovo trom osobám, mená však nepovedali. "Bolo dané podozrenie z predraženia zákazky na právne služby," dodal prokurátor.

Trnka považuje svoje najnovšie obvinenie zo zločinu machinácie pri verejnom obstarávaní za nezákonné a celú vec za "absurdistan". V stanovisku na prípad reagovala hovorkyňa predsedu KSK Katarína Strojná. "Obvinenie je nezákonné, a preto bola podaná sťažnosť. Ku žiadnej škode neprišlo a ani nemohlo prísť. Predseda to celé považuje za absurdistan, čo dokazuje aj spôsob medializácie neverejného prípravného konania zo strany prokurátora Repu," uviedla v reakcii pre TASR Strojná.

​​​Podľa portálu Plus jeden deň má byť obvineným exposlancom György Gyimesi. Ten pre TASR uviedol, že mu zatiaľ nič nebolo doručené a nevie, voči čomu sa brániť. "Nie som si vedomý spáchania žiadneho trestného činu," podotkol. Skonštatoval, že na úrade KSK pracoval krátko ako referent, čiže nerozhodoval o tom, čo a za koľko sa bude obstarávať. Podľa vlastných slov našiel na webe kraja len jednu zákazku s nízkou hodnotou.

Národná kriminálna agentúra v rámci akcie Valentín 17. januára obvinila predsedu KSK spolu s ďalšími štyrmi osobami z pokračovacieho zločinu machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe. Kauza sa týka obstarávania bezdotykových teplomerov a nákladných vozidiel na údržbu komunikácií. Spôsobená škoda mala byť zhruba 400-tisíc eur.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy