Skoro jasno
10°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Železničiari chcú protestami upozorniť na havarijný stav tratí a nízke platy
Zdielať na

Železničiari chcú protestami upozorniť na havarijný stav tratí a nízke platy

BRATISLAVA / Slovensku ušiel vlak. A to už dávno. Naše železnice zaostávajú čoraz viac za okolitými krajinami. Dotácie od štátu sú podľa železničiarov nesystémové, modernizácia príliš pomalá, platy zamestnancov nízke. K tomu je potrebné pridať nevyhovujúci stav koľají a nedostatok ľudí. Odborové združenie železničiarov hovorí, že ak sa niečo nezmení a vláda nezačne konať, bude ešte horšie

​Náhradu za seba nemá. Mladých práca na železnici neláka. Zamestnancov do 30 rokov je iba 8,5 percenta. A aj tí, ktorí ešte ostali začínajú byť nahnevaní. "Ako keby sme boli nemí," opísal dispečer. Pritom o svojich požiadavkách hovoria dlho a nielen posledné týždne a aj poriadne hlasno. "Neinvestuje sa do automatizácie, digitalizácie. Zaspali sme v 20. storočí a spíme ďalej," opísal František Zaparanik, predseda odborového združenia železničiarov.

A to aj pokiaľ ide o platy. Sumu 750 eur u niektorých prebijú iné firmy veľmi ľahko. Predstava ako by to malo vyzerať existuje. "Ja si viem predstaviť 1 300 určite," uviedla jedna z pracovníčok železníc. 

Ak sa nič nezmení, do predčasného dôchodku tento rok odídu ďalšie stovky ľudí. "Potom už bude veľký problém. Už teraz nám chýba 2 000 ľudí," ozrejmil Zaparanik. Ďalší to môžu vzdať po narastajúcej kritike ľudí na zhoršujúcu sa kvalitu cestovania, ktorá zaznieva čoraz častejšie. "Považujem to za absurdné, ak sa z Banskej Bystrice do Bratislavy dostanem za rovnaký čas ako z Bratislavy do Prahy," povedala prezidentka KOZ SR, Monika Uhlerová.

Prezidentka KOZ SR aj preto podporila protestné zhromaždenia Odborového združenia železničiarov, ktoré boli postupne v Košiciach, Žiline, Zvolene a v Bratislave. "Mal by to byť pre vládu zdvihnutý varovný prst," dodala Uhlerová. Podporu železničiarom prišli vyjadriť aj ďalší odborári. Svoje požiadavky odovzdá zajtra Odborové združenie železničiarov tak na úrade vlády, ako aj na ministerstve financií a ministerstve dopravy. A zároveň ho čaká ďalšie kolo kolektívneho vyjednávania.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy