Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Rastislav Trnka, obvinený v kauze Valentín, sa cíti nevinný. Z postu neodstupuje
Zdielať na

Rastislav Trnka, obvinený v kauze Valentín, sa cíti nevinný. Z postu neodstupuje

KOŠICE / Predseda Košického samosprávneho kraja (KSK) Rastislav Trnka, obvinený políciou v kauze Valentín, v utorok 21. februára pred novinármi uviedol, že je nevinný a bude obhajovať svoje práva, kým neočistí svoje meno. Poukázal aj na uznesenie sudcu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) z nedele s tým, že jeho stíhanie nie je dôvodné.

Z funkcie predsedu kraja neodstupuje. "Ak sa ma pýtate, či sa plánujem vzdať svojho práva na prezumpciu neviny, tak odpoveď je nie," povedal. Najbližšie sa chce v pondelok 27. februára obhájiť na Najvyššom súde (NS). Ten ako odvolací bude rozhodovať o sťažnosti prokurátora na rozhodnutie ŠTS, ktorý Rastislava Trnku odmietol vziať do väzby.

Národná kriminálna agentúra (NAKA) v rámci akcie Valentín 17. januára obvinila predsedu KSK spolu s ďalšími štyrmi osobami z pokračovacieho zločinu machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe. Kauza sa týka obstarávania bezdotykových teplomerov a nákladných vozidiel na údržbu komunikácií. Spôsobená škoda mala byť zhruba 400-tisíc eur.

Predseda KSK uviedol, že obvinenie sa v jeho prípade má vzťahovať len na ovplyvňovanie špecifikácie pri nákupe štyroch vozidiel značky Tatra. "Toto je jediné obvinenie vznesené voči mojej osobe a jediný argument prokuratúry je vyjadrenie bývalého zamestnanca Správy ciest KSK, ktorý sa vyjadroval k obstarávaniu v súvislosti s mojou osobou. Toto obstarávanie však nikdy nebolo plánované ani sa neuskutočnilo," povedal. S rovnakou argumentáciou ako na ŠTS, že stíhanie nie je dôvodné, mieni ísť aj na NS do Bratislavy, ktorý bude rozhodovať o jeho väzbe. Keďže v pondelok bude aj zasadanie krajského zastupiteľstva, z časových dôvodov sa na ňom nezúčastní. 

KSK obstaral v rokoch 2020 a 2021 v rámci protiepidemických opatrení spolu 205 prechodových teplomerov za viac ako 178-tisíc eur a Správa ciest KSK nakúpila v roku 2020 štyri nákladné vozidlá značky Tatra s nadstavbami na zimnú a letnú údržbu za 1,3 milióna eur. Kritici namietali, že išlo o predražené nákupy, čo kraj odmietal. V kauze je už vo väzbe podnikateľ Richard R. a obvinený je aj generálny riaditeľ Správy ciest KSK Anton T. a ďalšie dve osoby.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy