Jasno
15°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Kandidát na prezidenta Krisztián Forró: Manželstvo tvorí manžel a manželka, toto meniť netreba
Zdielať na

Kandidát na prezidenta Krisztián Forró: Manželstvo tvorí manžel a manželka, toto meniť netreba

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Ďalším kandidátom na prezidenta, ktorého predstavujeme počas stretnutí s občanmi, je Krisztián Forró, podnikateľ a politik maďarskej národnosti, od roku 2021 predseda mimoparlamentnej Aliancie. Tvrdí, že tieto voľby nie sú o ňom, ale o ich komunite. Očakáva, že v kampani minie výrazne menej ako polovicu povoleného limitu, čo je 250 tisíc eur. Na jednom z jeho stretnutí s ľuďmi bol aj štáb TV JOJ a to konkrétne v knižnici vo Vlčanoch.

Kristián Forró prišiel na stretnutie o niečo skôr, osobne sa zvítal s prítomnými a v maďarčine si vymenili zdvorilostné otázky. V priestoroch knižnice všetko pripravili na diskusné pódium. Pár ľudí si príde pre plagát a pero, aby na konci požiadali kandidáta o podpis.

​Moderátorka upozornila, že voliči dostanú priestor pýtať sa. "Pokojne si môžeme všetci tykať, veď všetci sme tu príslušníci maďarskej národnosti," povedala na úvod moderátorka. "Vieme veľmi dobre, že ešte nebude mať Slovensko prezidenta maďarskej národnosti, musíme využiť každú príležitosť ukázať, že tu sú Maďari, žijú Maďari a chcú sa cítiť naozaj ako doma," prehovoril na začiatku prezidentský kandidát Forró. "Keď tu bude dobre Maďarom, bude tu dobre aj Slovákom, Rómom, Rusínom. Najdôležitejší cieľ je, aby sme sa ukázali, že sme tu a je nás tu 8 a pol percenta. Chceme, aby nás brali vážne. Samozrejme, z 11 kandidátov si myslím, že, keď je jeden Maďar, tak je to úplne v poriadku," reagoval Forró. 

O sile mandátu vraj svedčí aj to, že namiesto povinných 15 tisíc podpisov potrebných na kandidatúru sa podarilo vyzbierať oveľa viac, ktoré navyše skontrolovali a vytriedili aj pokusy o vtip. "Aj po odfiltrovaní takých osobností Pamela Andrerson či Michael Jackson, ktorí tiež podpísali petičné hárky, nám ostalo 29 508 podpisov," uviedol Forró. Reagoval aj na dotaz ako vníma Fides a situáciu Maďarov. Tu otvorí aj tému, ktorá sa používala aj pred parlamentnými voľbami, migrantov. "Naše deti musíme chrániť," povedal jednoznačne. "Je mi jasné, že v otázkach maďarskej národnostnej menšiny si doma. Ale budeš sa musieť v televíznych diskusiách vyjadrovať aj k celoslovenským témam, ako k otázke genderu, Ukrajine, Izraelsko-palestínskej vojne," prehovoril jeden z účastníkov diskusie. Kandidát odpovedal, že je na to pripravený a ku všetkému sa krátko vyjadrí. "Čo sa týka gender otázky, aj v slovenskej ústave je napísané, že manželstvo tvorí manžel a manželka, toto meniť netreba," odpovedal kandidát na prezidenta. Podporuje humanitárnu pomoc Ukrajine a ako prezident by vraj bol zástancom rokovaní o mieri. "Je úplne evidentné, že Rusko je agresorom," povedal Forró. Za vzor považuje Viktora Orbána. To, že ho na európskych fórach vítali viackrát piskotom, na tom vraj nič nemení. "Premiér má zastupovať občanov jeho danej krajiny. Potom ľudia sa rozhodnú, či ten smer je správny," reagoval Forró. 

Prípadnú podporu kandidáta v druhom kole zatiaľ nekomentuje. Podľa neho výsledky prvého kola ukážu silu ich kandidáta.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy