Polojasno
20°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Cestovný ruch opäť v kríze? Nechýbajú turisti, ale personál v hoteloch aj v reštauráciách
Zdielať na

Cestovný ruch opäť v kríze? Nechýbajú turisti, ale personál v hoteloch aj v reštauráciách

SLOVENSKO / Už dlho sa hovorí, že v cestovnom ruchu chýbajú ľudia. V praxi to znamená, že niektoré reštaurácie či hotely majú problém vôbec fungovať. My sme sa rozprávali so zamestnávateľom i zamestnancami. Pre mladých ľudí je dôležitá najmä stabilita, hotelieri si zase uvedomujú, že musia svojich ľudí motivovať.

Ak sa tatranských hotelierov opýtate, čo ich v tejto dobe trápi najviac tak sú to určite problémy s personálom. "Keď dáme inzerciu, tak teraz na to reagujú desiatky ľudí. Keď to porovnám s minulosťou to boli stovky ľudí," povedal personálny riaditeľ hotela na Štrbskom plese Peter Škoda. 

Dominik pracuje v hoteli mesiac. Na Štrbské Pleso prišiel z pražskej reštaurácie. Zareagoval na inzerát na internete. "Je to veľmi dobrý hotel, ktorý má dobrú povesť. Ja osobne mám rád hory, takže mi vyhovuje, že sa nachádza v Tatrách, kde môžem tráviť voľný čas. Mám rád prírodu, som aktívny," priznal kuchár Dominik Demko. Lívia prišla do hotela pracovať hneď po skončení strednej školy. A práca ju baví. Cíti stabilitu a nemenila by. "Má napĺňa to, že môžem tú izbu dostať do dokonalosti pre hostí a máme tu určité benefity," povedala chyžná Lívia Kurucová. Dôležité podľa skúseného personalistu je, aby mladých uchádzačov motivovali inak ako pred niekoľkými rokmi. "Myslím si, že benefit, že služobný telefón na súkromné účely a počítač už nie je benefit," konštatoval Škoda. Sylvia začínala v hoteli ako chyžná, teraz je už štyri roky recepčnou. Prostredie, možnosť vzdelávať sa a cestovať patrí medzi to, čo ona ako mladý zamestnanec vníma veľmi pozitívne. "Určite ma to motivuje tým spôsobom, že môžeme my ako zamestnanci cestovať po celom svete v rámci hotelových sietí. Máme trošku lepšie tie ceny a pre mladého človeka je to určite výhodou," reagovala recepčná v hoteli Silvia Poláková. 

"Viete, asi najťažšie je, keď získam toho človeka udržať ho tu no," uzavrel Škoda. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy