Oblačno
14°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Súd v Japonsku rozhodol, že upieranie manželstva LGBTQ+ ľuďom je protiústavné
Zdielať na

Súd v Japonsku rozhodol, že upieranie manželstva LGBTQ+ ľuďom je protiústavné

Zdroj: TASR

Google News Button Sledovať správy

TOKIO / Odmietanie sobášov osôb rovnakého pohlavia je protiústavné, uviedol dnes súd v japonskom meste Sapporo. Súd zároveň vyzval vládu, aby podnikla urýchlené kroky na prijatie zákona, ktorý by takéto zväzky umožňoval.

Odvolací súd v Sappore vo svojom rozhodnutí napísal, že neumožniť párom rovnakého pohlavia vstúpiť do manželstva a požívať rovnaké výhody, ako majú páry rôzneho pohlavia, porušuje základné právo na rodinu. Podľa agentúry Reuters ide o prvý takýto verdikt odvolacieho súdu v Japonsku.

Japonsko zostáva jedinou krajinou skupiny najvyspelejších ekonomík G7, ktorá neuznáva manželské zväzky osôb rovnakého pohlavia ani registrované partnerstvá, pripomína agentúra Reuters. Podľa Reuters 70 percent japonskej verejnosti uzákonenie zväzkov osôb rovnakého pohlavia podporuje, konzervatívna Liberálnodemokratická strana premiéra Fumia Kišidy s ním ale nesúhlasí. Odvoláva sa pritom na tradičné japonské hodnoty, napríklad na úlohu žien pri výchove detí.

Hovorca japonskej vlády Jošimasa Hajašu na dnešnej tlačovej konferencii vyhlásil, že vláda bude sledovať výroky ďalších súdov, ktoré sa majú k tejto otázke vyjadriť. Niektoré nižšie súdy v poslednom čase rozhodli, že zákaz sobášov rovnakého pohlavia je v súlade s ústavou, zatiaľ čo iné ho označili za protiústavný, napísala agentúra Reuters.

Odvolací súd v Sappore dnes uviedol, že obmedzovanie manželstva na osoby rôzneho pohlavia je protiústavné a diskriminačné, žiadosť žalujúcej strany o odškodné od vlády ale zamietol.

Súvisiace články