Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Známy český cirkus čelil obvineniu z týrania zvierat. Zisťovali sme, či je to pravda
Zdielať na

Známy český cirkus čelil obvineniu z týrania zvierat. Zisťovali sme, či je to pravda

LUČENEC / Obyvateľov Lučenca pobúril príspevok na sociálnej sieti. Na fotke bolo zablatené zviera s krvavými nohami, ktoré mali ťahať z prívesu. Išlo o koňa zo známeho českého cirkusu, ktorý prišiel do mesta. Ľudia poslali podnet aj na veterinárnu správu. Zisťovali sme, ako dopadli kontroly.

​Obyvateľov Lučenca pobúril príspevok na sociálnej sieti, kde bol na fotke zablatený cirkusový kôň s krvavými nohami. Fotografia vyvolávala dojem, že kôň nie je v dobrom stave, preto ľudia podali sťažnosť na veterinárnu správu.

Majiteľ cirkusu však našej redakcii vysvetlil, že tento kôň sa zranil počas prepravy, a potom sám zavolal veterinára. "Urobil som malú otočku na ceste, aby som zabránil nehode. Tým pádom sa tento koník v boxe pošmykol a trochu si rozťal nohu," vysvetľuje Antonín Aleš, majiteľ cirkusu.

K situácii sa vyjadrila aj Zuzana Šufliarska, majiteľka veterinárnej kliniky. "Jednalo sa iba o poškodenie svalových vrstiev, podkožia a kože. Všetko bolo ošetrené a zašité. Kôň je momentálne nastavený na správnu terapiu," uviedla Šufliarska.

Sama tento príspevok na sociálnej sieti čítala a priznala, že to naozaj mohlo vyzerať, že zviera je týrané. Ubezpečuje však, že "keby bol kôň týraný, tak ja som tá prvá, ktorá by zavolala kompetentných. Bola som milo prekvapená, ako sa tí ľudia správajú k zvieratám v cirkuse, a to sama nie som fanúšikom cirkusov."

Ľuďom sa taktiež nepozdávalo, že koňa vyťahovali z auta pomocou vysokozdvižného vozíka. Ukázalo sa však, že je to nevyhnutná technika na presun 600-kilogramového zvieraťa, ktoré sa nechce postaviť.

Podozrenie týrania zvierat preverila aj miestna veterinárna správa, ktorá na druhý deň vykonala úradnú kontrolu. V telefonickom rozhovore však riaditeľka Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy Lučenec Elena Kováčiková potvrdila, že podmienky boli vyhovujúce. "Zviera bolo ošetrené a ustajnené za dobrých podmienok, s dostatočne vysokou a suchou podstielkou," potvrdila.

Neboli zistené žiadne pochybenia a zviera je vzhľadom na svoj vek v dobrom kondičnom stave a nebude vystupovať, kým sa rana nezahojí. "Tie zvieratá, to sú naši rodinní príslušníci a nikdy sme zvieratá netýrali," k záveru dodal majiteľ cirkusu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy