Oblačno
25°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Opozícia kritizuje nové premlčacie lehoty. Je to spravodlivejšie pre ľudí, tvrdí Susko
Zdielať na

Opozícia kritizuje nové premlčacie lehoty. Je to spravodlivejšie pre ľudí, tvrdí Susko

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Skrátenie premlčacích lehôt sa dotklo celého trestného zákona. Vláda chce takto tlačiť na vyšetrovateľov, aby konali rýchlejšie. Minister Boris Susko tvrdí, že premlčacie lehoty harmonizujú s okolitým svetom. Podľa opozície bude mať polícia oveľa menej času a skutky sa premlčia a zaniknú.

"Skrátili sme premlčacie lehoty v celom trestnom zákone, aby bolo možné spravodlivo očakávať a rýchle potrestanie toho páchateľa. Aby sa vyvinul tlak na jednotlivé vyšetrovacie zložky a aby trestné činy odhaľovali čím rýchlejšie," uviedol minister spravodlivosti Boris Susko. Už teraz má opozícia obavu, že sa to dotkne najmä veľkých káuz.

V tejto súvislosti sa ale skloňuje aj prípad vraždy Daniela Tupého. Minister Susko ale tvrdí, že nemá prístup do spisu. "Ja nepoznám všetky podrobnosti a okolnosti tohto prípadu. Či bude alebo nebude premlčacia lehota, je veľmi komplikované," vysvetľuje Susko. 

TV JOJ

Doba premlčania klesá aj pri vražde

"Kauzy Tupého, čo sa týka premlčacej lehoty, sa určite nedotknú. Pretože vražda je násilný trestný čin, toho sa nemusíme báť," tvrdí bývalý riaditeľ NAKA Ľubomír Daňko. Faktom ostáva, že aj pri vražde premlčacia lehota klesá z pôvodných 20 rokov na 15.

Podľa poslankyne PS Ireny Bihariovej je tam aj iná nášľapná mína vyvolaná touto rekodifikáciou. "Ten, voči komu sa vznieslo obvinenie, môže namietať, že sa viedlo neprimerane dlhé vyšetrovanie a alebo stíhanie skutku. Bez ohľadu na to, že máme konečne osobu obvineného. Touto poľahčujúcou okolnosťou sa môže dožadovať zníženia trestu," povedala poslankyňa Irena Bihariová (PS).

​K najväčšiemu zníženiu premlčacích lehôt ale došlo najmä pri ekonomických a majetkových trestných činoch. A to pri podvodoch, úplatkoch či korupcii. Pri krádeži v hodnote od 35-tisíc do 50-tisíc eur premlčacia lehota klesla z 20-tich rokov na 5. To znamená, že potom už skutok zanikne. "Vznesením obvinenia sa prerušuje plynutie premlčacej doby a každým ďalším úkonom sa znova začína plynúť nová premlčacia lehota," tvrdí Susko.

Minister Susko tvrdí, že je to pre ľudí spravodlivejšie a od trestov sa odvíjajú samotné premlčacie lehoty od najmenej závažných skutkov po najzávažnejšie. Pritom ministerstvo argumentuje tým, že sa len prispôsobujeme okolitým krajinám.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy