Oblačno
15°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Hellebrandt vysvetľuje odchod z parlamanetu. Pýta sa, odkiaľ má Fico informácie z nemocnice
Zdielať na

Hellebrandt vysvetľuje odchod z parlamanetu. Pýta sa, odkiaľ má Fico informácie z nemocnice

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Poslanec za Progresívne Slovensko Tomáš Hellebrandt sa v utorok 6. februára vzdal poslaneckého mandátu. Najprv z osobných dôvodov, teraz už vyvodzuje osobnú zodpovednosť za pochybenie v žilinskej nemocnici, kde nepovedal lekárom, že trpí dlhodobým nákazlivým ochorením. Nemocnica naňho preto podala trestné oznámenie.

"Nejdem sa vyviňovať ani nič zľahčovať. Pri mojom pobyte v žilinskej nemocnici som lekárov neupovedomil o mojej zdravotnej diagnóze. Neurobil som tak zo strachu, že táto osobná informácia sa dostane na verejnosť a stane sa prostriedkom politického boja. Zdá sa, že som sa bál oprávnene," napísal Hellebrandt na sociálnej sieti.

Podľa jeho slov žije s ochorením už vyše 15 rokov, zodpovedne berie lieky a pravidelne chodí v zahraničí na kontroly a liečbu. "Vďaka tomu nie som infekčný a nepredstavujem žiadne ohrozenie pre lekársky personál ani iných ľudí, s ktorými som v styku. Keďže nepredstavujem ohrozenie pre verejné zdravie, netušil som, že moju diagnózu musím niekde aktívne hlásiť," vysvetlil exposlanec.

Dodal však, že svojej chyby si je vedomý, a preto sa rozhodol odstúpiť. "Podľa právnej analýzy, ktorú mám k dispozícii, som nespáchal trestný čin, keďže som nikoho neohrozil. Moja chyba spočíva v neohlásení, čo je správny delikt, nie trestný čin. Tým ju nechcem nijak zľahčovať a preberám za ňu plnú zodpovednosť," uviedol Hellebrandt s tým, že je presvedčený, že na politikov musia platiť prísnejšie merítka.

Exposlanec Progresívneho Slovenska sa tiež verejne ospravedlnil personálu žilinskej nemocnice. "Je mi veľmi ľúto, ak sa čo i len na sekundu cítili ohrození. Kvôli mojej nedbalosti nemohli vedieť ani o mojej diagnóze, ani o tom, že som vďaka liečbe neinfekčný," zdôraznil.

Hellebrandt uviedol, že o trestnom oznámení do dnešného dňa nebol informovaný. "Je zarážajúce, že takouto informáciou, ak je pravdivá, disponuje premiér Robert Fico a rád by som sa ho spýtal, z akého zdroja a z akého titulu ju má k dispozícii. Je zrejmé, že moje pochybenie bude Robert Fico zneužívať na boj proti demokratickej opozícii a na odpútanie pozornosti od svojich vlastných prešľapov a veľkej skupiny trestne stíhaných politikov z radov koalície, ktorí sa naďalej držia svojich stoličiek. Tým viac mi je ľúto, že som mu to uľahčil," zdôraznil Hellebrandt.

Na záver by som chcel poprosiť o citlivé zvažovanie toho, akým spôsobom informujeme o zdravotnom stave verejných či súkromných osôb. "Mandátu poslanca som sa nevzdal kvôli mojej diagnóze. Človek s ňou môže normálne pracovať aj fungovať v spoločnosti. Dôvodom na moje odstúpenie je fakt, že som porušil predpisy a za to musím niesť zodpovednosť," uzavrel exposlanec.

Hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline Zuzana Šefčíková tvrdí, že k štvrtku neevidujú oznámenie pre podozrenie z takéhoto skutku. "Polícia ku konkrétnym osobám informácie neposkytuje. Informácie poskytujeme k prípadom, a to len v takom rozsahu, ako to umožňuje stav konkrétnej vyšetrovanej, objasňovanej, respektíve preverovanej veci," podotkla Šefčíková.

Hellebrandt podľa Šimečku vyvodil zodpovednosť za pochybenie

Podľa slov Šimečku sa o trestnom oznámení dozvedeli až z verejného vyjadrenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Šimečka sa pýta, odkiaľ mal premiér informácie. Predseda vlády v stredu (7. 2.) na sociálnej sieti uviedol, že PS by malo vysvetliť dôvody vzdania sa mandátu poslanca z hnutia. Uviesť by podľa neho hnutie malo, či to "súvisí s incidentom v nemocnici, pre ktorý na neho nemocnica podala trestné oznámenie".

Hellebrandt sa mandátu vzdal k 6. februáru 2024. Urobil tak z osobných dôvodov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy