Skoro jasno
20°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Tresty za marihuannu: Príbuzní tzv. konopných väzňov posielajú poslancom list
Zdielať na

Tresty za marihuannu: Príbuzní tzv. konopných väzňov posielajú poslancom list

BRATISLAVA / Verili, že novela trestného zákona ich ochráni pred drakonickými trestmi a za marihuanu už nepôjdu sedieť na dlhé roky. V napätí je napríklad Jozef Šípoš, ktorý z konope vyrábal masti. Nateraz to však vyzerá tak, že má smolu. Príbuzní takzvaných konopných väzňov sa na poslednú chvíľu listom obracajú na poslancov.

"Našim cieľom bolo odlíšiť dílerov od užívateľov," takto pred niekoľkými dňami Tibor Gašpar vysvetľoval, prečo napokon svojim pozmeňovákom navrhol sprísniť tresty pre tých, ktorí majú doma viac ako pol kila marihuany. Zákon sa na nich automaticky díva ako na dílerov a polícia ani nemusí preukazovať, že by s rastlinami obchodovali.

"Ono nie je ničím nezvyčajné, že aj z 1-2 rastlín sa dá to množstvo dosiahnuť, keďže existujú celoročné odrody, ktoré bez problémov vo vonkajších podmienkach také množstvo dokážu nakumulovať," vysvetlil právny analytik Tomáš Zábrenszki. Paradoxom je, že kým budete mať marihuanu zasadenú v kvetináči či na poli, zákon k vám bude pomerne zhovievavý a to až do 100 rastlín. V momente, keď ich pozbierate a vysušíte, máte obrovský problém a na krku sadzbu ako narkobarón. "Vy tam môžete mať pole doslova s takým počtom rastlín a stále budete v režime prečinu, ale akonáhle z toho bude sušina, už sa ide do zločinu," doplnil analytik Zábrenszki. 

Šípoš vyrábal masti 

Josef Šípoš si takto dopestoval 11 kíl konope. Vyrábal z nich masti pre široké okolie. Ak prejdú navrhované tresty, ocitne sa v najprísnejšej sadzbe, kde je horná hranica doživotie. Pre porovnanie - český dôchodca z Klátovska dostal za 15 kilogramov sušiny stovky rastlín trojročnú podmienku a trest milión českých korún. Tvrdil, že si liečil krčové žily. 

Príbuzní napísali list

Príbuzní konopných väzňov chcú zvrátiť situáciu s trestným zákonom na poslednú chvíľu. Do parlamentu priniesli list pre poslancov a blízko NR SR sa stretli s opozičnými poslancami. V pomoc dúfa aj pani Jana, ktorá má vo väzení syna. S marihuanou ho prichytili 2 krát. "Každý deň mu telefonujeme, každý mesiac za ním chodíme a môžem povedať, že je to stále horšie a horšie, pretože má 25 rokov," reagovala Jana. "V obálke je list poslancom a sadzby, ktoré navrhujú. Toto nie je žiadna európska zmena, aby bolo doživotie za konopu," povedal Patrik Šípoš ml. Pomoc sľubuje Progresívne Slovensko, ktoré je ale v opozícii. Majú vlastné pozmeňujúce návrhy a chcú sa obrátiť aj na ústavný súd. "Okrem iných zlých vecí aj preto, lebo pritvrdzuje sadzby pre ľudí, ktorí nikomu neublížili, nič neukradli a je to najhoršie v Euróspkej únii," vyjadril sa predseda strany Progresívne Slovensko Michal Šimečka. 

Predkladateľ pozmeňujúcich návrhov Tibor Gašpar prisľúbil, že sa s príbuznými obžalovaných stretne. Zatiaľ sa tak nestalo a nateraz nie je známe ani to, či napokon tresty za marihuanu zmierni. "On keď tvrdí, že sa o tom chce rozprávať, je to falošné, lebo by nepodával takýto pozmeňujúci návrh," okomentoval Šimečka ponuku Gašpara. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy