Oblačno
21°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Prezidentka prišla do Kanady na rokovanie biznismenov. Navštívila aj komunitu Slovákov
Zdielať na

Prezidentka prišla do Kanady na rokovanie biznismenov. Navštívila aj komunitu Slovákov

Google News Button Sledovať správy

TORONTO / Štátna návšteva našej prezidentky Zuzany Čaputovej v Kanade pokračuje. Akurát sa zmenilo miesto pôsobenia našej misie. Tá totiž opustila kanadskú metropolu, do ktorej dorazila v pondelok a vydala sa ďalej. A spolu s ňou sa tak pobral aj redaktor zahraničného spravodajstva televízie JOJ Milan Zamboj.

Celá slovenská delegácia sa presunula z Ottawy do Toronta. A to nielen geograficky. Zatiaľ čo v kanadskej metropole sa naša prezidentka venovala najmä diplomatickým rokovaniam. Po príchode do Toronta sa zamerala na obchodnú časť misie. Osobne tam otvorila doteraz vôbec najväčšie kanadsko-slovenské obchodné fórum. "Žijeme zvláštnu dobu plnú výziev a kríz a je veľmi dobré, ak spolu odborníci spolupracujú," povedala prezidentka SR Zuzana Čaputová. 

Na 35. poschodí bizniscentra si prítomní Slováci vypočuli slová chvály z úst ontárijskej ministerky pre drobných podnikateľov. "Vaša krajina je lídrom v kľúčových oblastiach, ktoré sú prioritami aj pre Ontário," uviedla Nina Tangri, členka vlády kanadskej provincie Ontario. 

A dali sa do hľadania partnerov a príležitostí. "Kanada je výborná v tom, že je to malý trh, kde sa môže otestovať vstup na americký trh a byť bránou do Spojených štátov," povedal Marian Gazdik, zástupca investora do klimatických technológií. Ani v Toronte prezidentka neobišla miestnu komunitu Slovákov a ich potomkov. Zúčastnila sa na omši a následne zavítala priamo medzi ľudí. Z návštevy prezidentky sa tešili aj tí najmladší aj tí najstarší.

Kanadský premiér Justin Trudeau predniesol príhovor na počesť príchodu prezidentky Zuzany Čaputovej do Kanady, ktorý prezidentka uverejnila na sociálnej sieti. Pripomenul, že Kanada bola prvá krajina, ktorá ratifikovala vstup Slovenska do NATO. Trudeau poďakoval prezidentke za to, že prispieva k spoločnej bezpečnosti, že je obrankyňou európskych a globálnych inštitúcii. 

Celý prejav kanadského premiéra Justina Trudeaua si môžete pozrieť tu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy