Jasno
16°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Pellegrini má svoj scenár po voľbách jasný. Opozícia sa obáva koncentrácie moci
Zdielať na

Pellegrini má svoj scenár po voľbách jasný. Opozícia sa obáva koncentrácie moci

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Súboj o prezidentské kreslo sa začína vyostrovať. A vraj môže byť aj špinavý a vulgárny. V prieskumoch najsilnejší kandidáti už otvorene hovoria o tom, ako chcú o prvenstvo zabojovať, ale aj o tom, aká tvrdá bude kampaň. Peter Pellegrini sa vyjadril aj k požiadavkám Andreja Danka o prerozdelení rezortov, ak by bol zvolený. Pellegrini tvrdí, že koaličná zmluva sa meniť nebude.

"Z titulu iných kandidátov bude špinavá tá kampaň. Bude vulgárna. Záleží, kto k čomu ešte všetkému sa uchýli. Ja si zachovám svoju dôstojnosť a svoju úroveň a slušnosť," vyhlásil Peter Pellegrini. "Chcem tiež vysloviť nádej, že bude férová, lebo ide o občanov, ide o Slovensko. Ide o to, aby si aspoň v prezidentskej kampani občania vypočuli, že na prvom mieste má ísť o to, čo urobíme s krajinou," uviedol Ivan Korčok.

Ďalším mužom z koalície, ktorý sa o post prezidenta uchádza je Andrej Danko. Ten pred našimi kamerami ušiel. Peter Pellegrini s jeho kandidatúrou, ale problém nemá. "Ja to musím rešpektovať. Každý v tomto štáte má právo kandidovať. Nie som kandidát vládnej koalície, ja som kandidát strany Hlas," tvrdí Pellegrini. "Tak je otázkou, že či Andrej Danko si robí promo pred európskymi voľbami. Tak toto je také nevyvážené, že čo vlastne chce byť, ktorú stoličku chce obsadiť," myslí si Milan Majerský.

Číslo s kandidátmi na prezidenta ešte stále nie je definitívne uzavreté. Kandidačné listiny s podpismi sa môžu odovzdávať do 31. januára. Milan Majerský z KDH napríklad priznal, že o prípadnej kandidatúre rokoval s historikom Patrikom Dubovským. Tvrdí ale, že k žiadnemu rozhodnutiu nedošlo. "Možno, že svitne ešte nejaký silný kandidát, ktorý môže zamiešať kartami. A buď ukradne nejaké hlasy, alebo možno tak silno zasvieti, že sa dostane do druhého kola," povedal Milan Majerský.

Koho podporí KDH, sa rozhodnú až v polovici februára na svojej rade. PS má už úplne jasno. "Ivan Korčok je človek, ktorý celý svoj profesionálny život bol v službe Slovenska. A preto je naozaj najvhodnejší na túto funkciu spomedzi všetkých kandidátok a kandidátov," tvrdí europoslanec Martin Hojsík.

Opozícia má už ale teraz obavy

"Ten balans v politike by mal byť. Akonáhle bude obsadená každá jedna ústavná funkcia jednou vládnou koalíciu, dochádza k takému ukradnutiu štátu do jedných rúk. Tam už by bol občan určite na druhom mieste," povedal Majerský.

Množia sa aj otázky, čo bude po tom, ak prezidentské voľby vyhrá Peter Pellegrini. Ten má v tom úplne jasno. Trvá na tom, že po voľbách sa koaličná zmluva meniť nebude. A jeho nástupcami na poste predsedu parlamentu bude Denisa Saková alebo Richard Raši. "V zmysle koaličnej zmluvy je predsednícka stolička parlamentu v Hlase. A tak isto jednotlivé ministerstvá sú v zmysle koaličnej dohody jasné. V prípade, že by mi ľudia tú dôveru dali, tak je na Hlase, aby na uvoľnený post predsedu parlamentu navrhol svojho nominanta. Nebudem ani iniciovať rokovania, ani nepripúšťam, že by sme kvôli tomu mali otvárať koaličnú zmluvu," vyjadril Pellegrini.

Súvisiace články